• hr
  • en
  • de
  • it

Tišnjani ljuti jer im Zagreb ‘koči’ marinu

Ivan Klarin, načelnik općine Tisno, već nekoliko mjeseci bez uspjeha pokušava privoljeti središnje vlasti u Zagrebu da napokon odrade svoj dio posla kako bi počela dugo očekivana gradnja nautičkog centra Luke s 220 vezova, vrijednog gotovo 100 milijuna kuna, gdje bi se osigurao posao za najmanje 30 radnika.

- Već dvije godine traje ta trakavica. Nakon poništenog prvog natječaja, ponovljeni drugi objavljen je 20. studenog prošle godine. Javilo se sedam potencijalnih investitora.

Nadležno tijelo pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture tek je 1. veljače izabralo najboljeg te uputilo prijedlog Vladi da konačno da suglasnost na koncesiju. Od tada su prošla četiri i pol mjeseca, a to još nije stiglo na dnevni red Vlade.

Nekoliko puta požurivao sam da se to učini, jer doista nema smisla optuživati lokalne zajednice da su najveći kočničari investitorima kad je u konkretnom slučaju obrnuta situacija. Mi smo odradili sve što treba, a kočničari su u Zagrebu.

Zbog toga sam zatražio od potpredsjednika Vlade Ivana Domagoja Miloševića da me primi te da napokon riješimo ovaj problem. Podsjećam, riječ je o iznimno važnoj investiciji za Tisno i ovaj dio Jadrana - kaže načelnik Klarin.

Načelnik je posebice ljut zbog toza što nikada nije službeno dobio obavijest tko je pobijedio na drugom natječaju.

- Tek smo od Nine Perkov iz Ministarstva mora usmeno doznali da je donesena odluka da se koncesija za nautički centar da tvrtki Agram Kaptol - kaže Klarin.

On ne želi komentirati tu odluku, ali ne krije da je navijao za ACI, čiji je direktor Anto Violić u više navrata javno kazao da je ACI spreman, u slučaju da dobije koncesiju, odmah vlastitim novcem početi gradnju.

Tko stoji iza Agram Kaptola d.o.o. koji bi trebalo, ako Vlada to potvrdi, graditi marinu u Tisnomu? Doznajemo da su njezini osnivači Marko Vuković i Ivan Žabčić, suvlasnici tvornice pištolja HS Produkt iz Karlovca, koji su nedavno bili u istražnom zatvoru.

Ponudivši državi godišnje sedam kuna po kvadratu i 7,5 posto godišnjeg prihoda na ime koncesije, te obvezujući se da će u gradnju marine uložiti 98,5 milijuna kuna i osigurati zaposlenje za 80 radnika, Agram Kaptol je, prema mišljenju posebnog povjerenstva, iza sebe ostavio ACI koji je bio spreman po kvadratu dati 4,6 kuna, te tri do četiri posto godišnjeg prihoda. Istodobno, najavili su ulaganja od 92,8 milijuna kuna i posao za 116 radnika.

Zbog lošije ponude iz igre su ispali i Marina TEK iz Šibenika, Marina Tisno Luke, Intermarket Commerce, Future Pharos i Marina Kornati-Tisno.

Izvor: www.slobodnadalmcija.hr