• hr
  • en
  • de
  • it

Tinejdžer preživio 49 dana na pučini

HR

Indonežanin Aldi Novel Adilang (19) iz Sulawesija preživio je 49 dana na pučini u ribarskoj kućici prije nego što ga spasila posada broda koji je plovio pod panamskom zastavom, piše The Guardian.

Aldi je na plutajućoj ribolovnoj stanici udaljenoj 125 kilometara od kopna upravljao svjetlima kojima se privlačila riba. Prema svjedočanstvu njegova oca, taj je posao radio od svoje 16. godine. Lokalna ribolovna tvrtka upravlja s takvih 50 ribolovnih kućica koje su raspoređene u vodama oko Manada, glavnog grada indonezijske provincije Sjevernog Sulawesija. Kućice su opremljene sidrima i bovama kako se ne bi micale.
Svakog tjedna netko bi iz tvrtke došao do Aldijeve stanice kako bi pokupio uhvaćenu ribu te mu donio vodu, hranu i gorivo. No, sredinom srpnja snažni su vjetrovi pokidali konopce na sidrima i bovama te je Aldijeva stanica počela slobodno plutati prema oceanu. Tinejdžer je imao samo zaliha da preživi samo nekoliko dana te je preživio loveći ribu koju je potom pekao na drvetu od kojeg je izgrađena kućica i pijuckajući morsku vodu kroz svoju odjeću kako bi što više smanjio unos soli.
Iz indonezijskog konzulata u Osaki su rekli da je 10 brodova prošlo pored Aldija prije nego što ga je 31. kolovoza u vodama oko Guama spasila posada broda MV Arpeggio. "Svaki puta kada je vidio veliki brod u njemu bi se probudila nada, no više od 10 brodova je prošlo pored njega bez da su ga uočili", rekao je indonezijski diplomat Fajar Firdaus za The Jakarta Post. Kada je uočio MV Arpeggio, Aldi im je prvo mahao tkaninom, no kada ga nisu uočili onda je poslao hitni radijski signal. Aldi je u intervjuu za TribunManado rekao da je mislio da će umrijeti na pučini. Otkrio je i da je u jednom trenutku postao suicidalan te da je razmišljao o tome da se baci u ocean, ali da se u tom trenutku sjetio savjeta svojih roditelja da se u trenucima nemira treba pomoliti. Kako je na brodu imao Bibliju, upravo to je i učinio.
Mladić je u Japan stigao 6. rujna te je dva dana nakon toga odletio kući u Manado. Unatoč pogibeljnoj situaciji u kojoj se nalazio, Aldi je navodno dobrog zdravlja.

Izvor: www.jutarnji.hr