• hr
  • en
  • de
  • it

Tina: Sad želim i svjetsku medalju

Izravnim letom iz Helsinkija u splitsku su Zračnu luku jučer rano ujutro sletjele dvije europske medalje, zlatna oko vrata mornarevca Tončija Stipanovića, a srebrna oko vrata labudašice Tine Mihelić.

- Ajme, spasilo nas je što smo imali izravni let, već smo poprilično umorni. Prema tamo smo išli automobilom, pa je bio gušt vratiti se ovako brzo - kazala nam je Tina Mihelić, europska viceprvakinja.
Težak je jedriličarski kruh, tvrd, gotovo kao onaj pomoraca sa sedam kora, jedriličarski u svijetu sporta ima ih barem šest. No, oni koji ga duboko zagrizu poput naših aktualnih junaka znaju što ‘jedu'. I rade to s guštom.

Tonči i Tina svakako su među njima, oni su svjetska jedriličarska elita. - Uf, borba za medalje bila je utisno, mala pogreška u plovu za odličja me mogla stajati prvog mista. Ali, od početka regate sam bio smiren i nakon prve ‘orce' sam imao regatu pod kontrolom. Imao sam dobru brzinu i stjecao sve veću prednost.

Pred kraj regate sam zaradio penal, nisam znao hoću li se stić 'iskupit', ali imao sam dobru prednost i uspio sam - sjetio se Stipanović plova koji mu je osigurao zlato.

Bio je tamo i uoči Europskog prvenstva, odradio minipripreme koje su dobro došle da se upozna s uvjetima u finskom akvatoriju. - Jesu, ali su sada vladali totalno drugi uvjeti nego na pripremama.

Hrvatski predstavnici u Laseru su briljirali, Milan Vujasinović je na koncu s ‘drvenom medaljom' završio na četvrtom mjestu, a među najboljih 15 su još bili Ivan Taritaš (9.), Daniel Mihelić (11.), Filip Matika (14.) i Aron Lolić (15.). - Ovo nam je bila prva kvalifikacijska regata za Olimpijske igre i svi smo se dobro pripremili i jedrili. Druga je Svjetsko prvenstvo u Perthu u prosincu.

Plov za odličja se ne računa za naše nacionalne kvalifikacije, stoga je moja prednost pred Vujasinovićem samo 12 i pol bodova, a to je stvarno ništa i bit će gusto u Perthu. I u Helsinkiju je bilo gusto, Vujasinović i Stipanović smjenjivali su se u vodstvu ne iz dana u dan, već i tijekom pojedinog dana. - Bili smo svi smješteni u istome hotelu.

Kao reprezentacija smo bili na okupu. I jednome i drugome je bilo drago što super jedrimo. Vidio sam na regati Svjetskog kupa u Kielu da je u dobroj formi, a to sam najavio i na početku sezone - kazao je Stipanović. Dok njega još čeka teška borba za olimpijsku normu (po državi je dopušten samo jedan predstavnik u svakoj klasi), srebrna Tina nema takvih problema.

- Meni ovo nisu ni bile kvalifikacije kao muškima u Laseru jer sam jedina u Hrvatskoj u Laser Radialu na ovoj razini. Meni će Perth biti taj prvi korak, tamo moram ostvariti normu, moram biti negdje među dvadesetak i idem u London. Mislim da to neće biti problem. Jer, moje su ambicije puno veće, ja i tamo želim medalju - odmah je najavila Tina Mihelić.

Ovo joj je prvo europsko srebro nakon što je 2009. i 2010. bila europska prvakinja. - Izgubila sam pet bodova zbog penala, inače bih u plovu za medalje bilo drukčije.

Uoči Eura stigla nas je i vijest kako je i naš najbolji jedriličar u klasi Finn Ivan Kljaković Gašpić postao član Labuda. - E, sad je i Bambi naš. Rekli smo mu kakvo je stanje i da se ne igra, da i on sad mora osvojit' medalju - nasmijala se Tina.

Vratili smo se na ‘mundijal' - Prošle godine sam na svjetskom bila šesta, nadam se da bi ove godine mogla nešto bolje. Sigurno ćemo se dobro pripremati. Uskoro će i test regata za Olimpijske igre u Weymouthu, otprilike u isto vrijeme i na istom mjestu gdje nas dogodine čekaju Olimpijske igre. - Poslije Weymoutha se moram baciti na učenje, imat ću tri tjedna slobodno da dan poneki ispit na Aspiri, onda se vraćam moru - poručila je Tina.

 

Diže se Graja: Još da nam je Zoran Vakula...
Trenerima nije silazio osmijeh s lica. Prvi je pred novinarske mikrofone stigao Jozo Jakelić, čovjek koji stoji iza rezultata Tončija Sti
panovića. Neobrijan, potamnio od sunca, no oči su mu radosno svijetlile.
- Bila je odlična regata, ali i jako neizvjesna od samog početka. Vujasinović i ostali naši su uz Tončija također dobro jedrili. Ne čudi me jer nam je ovo bila ta prva kvalifikacijska regata za Olimpijske igre - kazao je Jakelić.
Pred Stipanovićem je i olimpijska test regata koja će se odvijati u Weymouthu od 31. srpnja do 13. kolovoza. Tamo će se potencijalni olimpijski kandidati na licu mjesta moći upoznati s uvjetima koji ih čekaju na Igrama. - Tonči će kako bi ostao u formi ići i na Otvoreno prvenstvo Cipra, potom je i Weymouth, a nakon toga mali odmor i zatim odmah pripreme za Svjetsko prvenstvo u Perthu u prosincu - najavio je Jakelić.
Brzo je s aviona sišao i Tonči Antunović - Graja, trener Tine Mihelić. - Očekivao sam medalju. Početak je bio loš, imala je dva penala i jednu diskvalifikaciju, a treći penal značio bi i diskvalifikaciju s prvenstva. No, od prvog dana sam nekako znao da ide po medalju - kazao je Antunović. Dotaknuli smo se odmah u Zračnoj luci, onako s nogu, i uvjeta za hrvatske jedriličare. Svjetska elita je tu puno ispred, no nekako se držimo.
- Što se logistike tiče, mi smo daleko od vrha. Nedostaju nam meteorolozi, fizioterapeuti, nutricionisti... - nabrajao je Antunović. Znači, dobro bi došao, primjerice, Zoran Vakula? - Da dobro došao! Što se nas tiče, neka odmah dođe, meteorolozi su jako važni dIjelovi jedriličarskih timova - naglasio je Antunović.
Bez jedrenja u klasi Finn
Jučer je startalo Europsko prvenstvo za klase 470 i Finn. Makar, ‘finnci' su mirovali jer nije bilo vjetra, a u poslijepodnevnim satima krenule su utrke u klasi 470, nastavio se i 49-er u kojem su se Pavle Kostov i Petar Cupač nakon četiri plova pr
obili do 22. mjesta. U ženskom 470 nakon prvog plova Enia Ninčević i Romana Župan bile su devete.

Hrvatske medalje na europskim prvenstvima
Zlata 1978. - Minski Fabris (Finn, Marstrand) 2009. - Šime Fantela i Igor Marenić (470, Traunsee) 2009. - Ivan Kljaković Gašpić (Finn, Varna) 2009. - Tina Mihelić (Laser Radial, Charlotelund) 2010. - Ivan Kljaković Gašpić (Finn, Split) 2010. - Tina Mihelić (Laser Radial, Tallin) 2010. - Tonči Stipanović (Laser, Tallin) 2011. - Tonči Stipanović (Laser, Helsinki) Srebra 1977. - Minski Fabris (Finn, Istanbul) 2000. - Karlo Kuret (Finn, Palma de Mallorca) 2003. - Mate Arapov (Laser, Split) 2005. - Mate Arapov (Laser, Cartagena) 2007. - Ivan Kljaković Gašpić (Finn, Balatonföldvar) 2008. - Ivan Kljaković Gašpić (Finn, Scarlino) 2011. - Tina Mihelić (Laser Radial, Helsinki) Bronce 2002. - Karlo Kuret (Finn, Cesme) 2005. - Marin Mišura (Finn, Kalmar) 2006. - Marin Mišura (Finn, Palamos)

Šime i Igor i dalje prvi
S jedriličarskog Svjetskog prvenstva u olimpijskim klasama koje se održava u Helsinkiju i nakon dvije laseraške medalje Tončija Stipanovića (zlato u Standardu) i Tine Mihelić (srebro u Radialu), i dalje stižu dobre vijesti za hrvatsko jedrenje.
Dvojac iz zadarskog kluba Sveti Krševan i nakon dva dana zadržao se na čelu europske kolone u klasi 470. Šime Fantela i Igor Marenić su u nedjelju kroz cilj u trećem plovu prošli drugi, a potom su u četvrtom jedrenju bili peti. Ukupno imaju 13 negativnih bod
ova, a dovoljno im je to bilo da se zadrže bod ispred Izraelaca Gideona Kligera i Erana Sele.
Kako je ovo Europsko prvenstvo otvoreno i za nacije izvan Starog kontinenta, u ukupnom poretku klase 470 nakon dva dana vode Australci Mathew Belcher i Malcolm Page koji s tri pobjede i jednim trećim mjestom imaju svega šest negativnih bodova.
Borba u klasi Finn trebala je početi još jučer, no zbog manjka vjetra jedriličari su vraćeni na kopno. Sasvim drugačija priča odvijala se danas, kada su odrađena tri plova. Jedan previše za Ivana Kljakovića Gašpića, jer je novopečeni labudaš nakon dva
jedrenja vodio s pobjedom u prvom i četvrtim mjestom u drugom plovu.
No, u trećem i zadnjem jedrenju bio je tek 16. te je šesti u ukupnom poretku. Njegov jedini rival za odlazak na Olimpijske igre Splićanin Marin Mišura nije briljirao, trenutno je 14. Među juniorima Josip Olujić trenutačno je drugi ‘finac'.
U ženskom 470 Enia Ninčević i Romana Župan su nakon četiri plova na 25. mjestu, dok su Pavle Kostov i Petar Cupač u 49-eru poslije devet jedrenja 23.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr