• hr
  • en
  • de
  • it

Tijekom 2017. spašeno 765 osoba i 174 plovila na moru

U 454 spasilačke akcije tijekom 2017. spašeno 765 osoba i 174 plovila na moru

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) u protekloj 2017. godini koordinirala je 454 akcije na moru u kojima je ukupno spašeno 765 osoba i 174 plovila, dok je u istom razdoblju zabilježeno 40 smrtnih slučajeva, od čega je, nažalost, 33 smrtno stradalih od izravnih ili posrednih posljedica pomorskih nesreća, dok je kod preostalih 7 utvrđena prirodna smrt.
Tijekom 2017. godine u okviru poduzetih spasilačkih akcija spašeno je 765 osoba, odnosno, 310 manje nego prethodne 2016. godine, a godina je zaključena sa 6 nestalih osoba na moru.
Protekle godine dogodilo se 19 sudara i 51 nasukanja plovila. U potpunosti je potonulo 12 plovila te je zabilježeno čak 18 požara na plovilima.
Najveći broj intervencija na moru, ukupno 59, poduzet je zbog kvarova pogonskih strojeva na plovilima, upravljačkim sustavima, a manji broj intervencija poduzet je zbog nestanka pogonskoga goriva na plovilma.
Iako je tijekom 2017. godine ukupno poduzeto manje spasilačkih akcija na moru, u nesrećama i nezgodama ozlijeđena je 51 osoba, ipak je u 2017. godini ukupno organizirano i poduzeto gotovo trostruko više, čak 138 hitnih medicinskih prijevoza pacijenata u odnosu na prethodnu godinu, a kojima su u najvećem broju slučajeva obavljeni transporti medicinskog interventnog osoblja do, odnosno, na pozicije nesreće.
Među roniocima je u 2017. godini zabilježen nastavak negativnoga trenda stradavanja, odnosno, ozlijeđivanja u ronilačkim nesrećama, slijedom čega je MRCC Rijeka organizirala i koordinirala evakuacije i hitne medicinske pomoći u 6 ronilačkih nesreća (4 na boce, 2 na dah).
Među daskašima su također zabilježene brojne nezgode i stradavanja, od čega su prema 16 daskaša organizirane potražno - spasilačke akcije.
Analiza smrtno stradalih osoba u 2017. godini rezultira sa 5 smrtno stradalih osoba u sudaru brodica, 5 osoba preminulo je u medico transportu (infarkt, osobe starije dobi), 15 osoba preminulo je u slučaju čovjek u moru (pad s plovila, u određenim slučajevima suicid), dok je 7 preminulih osoba među kupačima. Na brodici su preminule 3 osobe, jedna osoba preminula je prilikom pada sa skutera (jet-ski), a jedna osoba preminula je prilikom prevrtanja brodice. Među roniocima zabilježena su 2 smrtna slučaja 2017. godine, od čega 1 na dah. Jedna osoba preminula pronađena je mrtva u prostoru obale, odnosno, u obuhvatu pomorskog dobra.
U odnosu na broj poduzetih i koordiniranih spasilačkih akcija ukazuje da se najveći broj nesreća događa zbog nedovoljnog nautičkog iskustva, tehničke neispravnosti i slabe opremljenosti brodica, stoga se svim sudionicima u pomorskom prometu opetovano savjetuje slušati vremenske prognoze, usklađivati plovidbe morem sa razinama stečenih nautičkih osposobljenosti i znanja te koristiti službene pomorske navigacijske karte i publikacije, kao i službenu višejezičnu mobilnu aplikaciju „nIS- nautički informacijski servis", koja u realnom vremenu sadrži sve ažurne podatke bitne za sigurnu plovidbu, a što značajno može pripomoći voditeljima plovila i njihovim posadama u slučajevima pogibeljnih situacija.

Izvor: www.mppi.hr