• hr
  • en
  • de
  • it

Teksašanin Jeff Blackard investitor Pašman rivijere!

Iako je bilo zainteresiranih za projekt, nepunih pola sata do isteka natječaja uopće nije bilo ponude. A onda je ponudu osobno donio predstavnik američke investitorske tvrtke Blackard Global

Poznat je investitor 500 milijuna eura vrijednog projekta "Pašman rivijera" koji će se graditi na 260 hektara područja Južnog Pašmana. Pašmancima je tako jučer laknulo nakon što se investitor javio doslovno u posljednjim minutama dvomjesečnog međunarodnog natječaja.
- Iako smo imali zainteresiranih za projekt, nepunih pola sata do isteka natječaja uopće nije bilo ponude. A onda je ponudu osobno donio predstavnik američke investitorske tvrtke Blackard Global, Inc. Principal Office, 401 Adriatik Pkwy Suite 700, MeKinney, Texas, rekao je ekskluzivno za Zadarski list Krešimir Ćosić, načelnik Općine Pašman, odgovorivši na naš jučerašnji upit o rezultatu natječaja za investitora projekta

"Pašman rivijera".
Vlasnik tvrtke je Amerikanac Jeff Blackard, milijunaš, građevinski poduzetnik, inženjer i filantrop, zaljubljenik u hrvatsku obalu i Dalmaciju.
- Jeff Blackard je hrvatskoj javnosti poznat po tome što je vjernu repliku gradića Supetra na otoku Braču 'preselio' usred Teksasa, izgradio bračkim kamenom i pretvorio u turističku atrakciju, naglasio je Ćosić.
Ocjenjivačka komisija: Krešimir Ćosić, predsjednik, te članovi Josip Burčul, Franko Kotlar, Ante Uglešić i Danijel Kušljić utvrdili su financijsku investicijsku sposobnost sukladno propozicijama javnog poziva koja je znatno veća od 250 milijuna utvrđenih uvjetima natječaja.
- Pred Općinskim vijećem Općine Pašman je donošenje odluke o pozivu predmetnog zainteresiranog investitora za sudjelovanjem u dijelu II. natječaja i dostavu ponude, kazao je Ćosić.
Južna strana Pašmana za mnoge je izgubljeni dio raja. Uvale, kamen, škrapa, priroda u svojoj punini. Dvije uvale na južnom dijelu otoka Pašmana, Soline i Žinčena, u kojima će se podići kompleks, spadaju među najatraktivnije lokacije na Sredozemlju.
- Investitor se obvezuje dokapitalizirati općinsku tvrtku Pašman rivijera kroz koju se projekt realizira s 20 milijuna eura, a nakon toga mora pristupiti izradi Urbanističkog plana uređenja područja investicije, ističe Ćosić. Područje projekta ima netaknutu prirodu, nema građevina i nalazi se uz osam kilometara dugu obalu, ukupne površine oko 260 hektara.
- Oko 100 hektara predstavlja građevinsko područje, a 160 hektara su površine rekreativno-poljoprivredne namjene. Projekt će se razvijati u dvije faze. Realizacijom projekta trebalo bi se otvoriti nekoliko stotina stalnih radnih mjesta i tko zna koliko još sezonskih, navodi Ćosić.
Zemljište površine 260 hektara se ne prodaje već se daje u najam na razdoblje od 99 godina.
- Na 100 hektara zemljišta, čija je početna cijena 0,40 eura za metar četvorni, gradit će se turistički kapaciteti do maksimalno 4.000 ležajeva. Poljoprivredno i horitkulturno zemljište od 155 hektara, kao i pet hektara zemljišta u građevinskom području za servisne namjene, daje u najam po cijeni od 0,01 eura po četvornom metru, objašnjava Ćosić. Kad se to preračuna, investitor će Općini godišnje za zemljište plaćati oko 4,2 milijuna kuna.

Izvor: www.zadarskilist.hr