• hr
  • en
  • de
  • it

Tankerkomerc: Dogus nije kupio ni marinu ni tvrtku

Generalni direktor Tankerkomerca d.d. oglasio se priopćenjem u kojemu opovrgava izjave čelnih ljudi turske Dogus Grupe, među ostalim i da su pobijedili na natječaju Ministarstva pomorstva za koncesiju za marinu Zadar.

Prenosimo veći dio priopćenja direktora Tankerkomerca:


1. Točno je da je Dogus Grupa BILA preferencijalni strateški investitor Tankerkomerc d.d.-a a što je bilo i potvrđeno formalnim odlukama organa Društva iz 2013.g. a o čemu su svimediji korektno izvijestili.Objavom protuzakonitog natječaja za dodjelu koncesije u srpnju 2014. godine, ova strateška zainteresiranost Dogus grupe je zamijenjena za direktno sudjelovanje Dogus grupe na objavljenom natječaju. Otada su prekinuti svi formalni kontakti s Dogus Grupom. Ovim natječajem, društvu Tankekomercd.d. nanesena je nepopravljiva šteta kojom se protuzakonito svojata vlasništvo Društva, ulaganja, privatizacija, pravo na konverziju prava korištenja pomorskog dobra u pravo na koncesiju. Pravodobnom tužbom pred nadležnim sudom, Društvo je dobilo pozitivnu odluku Suda a koja je imala za posljedicu zaustavljanja natječaja za koncesiju za Marinu Zadar do pravomoćnosti presude.

2. Ne razumijemo i potpuno nam je neshvatljiva izjava da je netko pobjedio na natječaju za dodjelu koncesije na marinu Zadar kad povjerenstvo Ministarstva pomorstva, prometa i infrastukture nikada nije objavilo odluku o izboru najboljeg ponuđača već je dostavilo očitovanje da se odluka odgađa do pravomoćnosti sudskog postupka pri Upravnom sudu u Splitu. Kako je Tankerkomercd.d. aktivni sudionik ovog postupka, sa sigurnošću znamo da ovaj postupak nijeo končan. Možda i mi nismo dobro upućeni!? Nigdje na službenim obavijestima Ministarstva prometa pomorstva i infrastrukture nije objavljeno da je odabran najbolji ponuđač za koncesiju Marine Zadar te da je to Dogus Grupa.

3. Privatizacija društva završena je davne 1993. godine i od tada do danas Društvo je u vlasništvu 411 dioničara. Društvo Tankerkomerc je u postupku pregovora s više potencijalnih strateških investitora koji bi sudjelovali u financijskoj konsolidaciji Društva. Naravno, Dogus Grupa je pozvana da ravnopravno sudjeluje u ovom procesu.

4. Društvo Tankerkomerc trenutno vodi nekoliko sudskih postupka vezana uz imovinsko-pravne odnose u Marini Zadar. Do pravomoćnog okončanja ovih postupaka neprimjereno je na bilo kakav način svojatati, licitirati ili komentirati imovinu i poslovanje društva Tankerkomercd.d. Napominjemo, Tankerkomerc d.d. je pioniri začetnik nautičkog turizma na jadranskoj obali. Jednostavnim pregledom povijesnih podataka, svi se mogu uvjeriti da je Marina Zadar prva komercijalna nautička marina na našoj obali.
Dubokog smo profesionalnog uvjerenja da je razrješenje imovinsko-pravnih odnosa isključivo pravno pitanje, a nikako predmet političkih opcija ili možebitnih političkih dogovora.

I zaključno,
o konkurenciji sve najbolje...

S osobitim poštovanjem
Roberto Motušić
Generalni Direktor
Tankerkomerc d.d. Zadar

 

Izvor: http://radio.hrt.hr