• hr
  • en
  • de
  • it

Talijani će se odreći "Istranke" za 50.000 eura

Carska jahta "Istranka" konačno je zaplovila. Nakon što su je prije više od mjesec dana izvukli s morskog dna ispred žitnih silosa u Sjevernoj luci, djelatnici Hrvatskog pomorskog muzeja (HPM) uz pomoć "Brodosplitove" plovne dizalice "Marjanke" uspjeli su 43 metra dugu habsburšku jahtu jučer odvući do obližnje luke u Brižinama kod Kaštel Sućurca.
Operacija se odvijala besprijekorno. Najprije je elegantnu, 118 godina staru austrijsku damu od češkog čelika uz sebe prihvatila "Marjanka", a potom je nastupio snažni "Brodospasov" tegljač "Argus" koji ih je povukao u tegalj. Nakon 60-ak minuta mirne plovidbe, povijesno izuzetno važan brod doplovio je do Brižina gdje se sada nalazi privezan uz operativnu obalu.
Kako su nam pojasnili u HPM-u, slijedi daljnje čišćenje trupa jedinog na svijetu preostalog broda austrougarske flote. Usporedno s tim napravit će se izračuni opterećenja trupa kao priprema za osjetljivu operaciju izvlačenja 120 tona teškog broda na suho koja će se obaviti uz pomoć dvije snažne dizalice.
Ideja muzealaca je da vlasnikom broda postane Grad Split budući da su formalni vlasnici iz Italije digli ruke od broda i uopće ne pokazuju brigu za svoje vlasništvo koje je godinama bilo potopljeno. Kako doznajemo, u kuloarima se pojavila priča da su se talijanski vlasnici voljni odreći broda za iznos između 30.000 i 50.000 eura.
Nema sumnje, u spašavanju raritetnog kulturnog dobra za pomorsku državu kao što je Hrvatska, kao i za pomorski Split, riječ je o neznatnom iznosu koji bi se nakon obnove broda mogao višestruko vratiti.
Muzej će napraviti projektnu dokumentaciju za obnovu "Istranke" i predati je Ministarstvu kulture koje bi potom trebalo aplicirati prema fondovima EU-a, a budući da je riječ o brodu prvorazrednog značenja i za europsku povijest, ne bi trebalo biti problema oko korištenja novca iz Bruxellesa.
Prema nekim povijesnim izvorima, prije početka Prvog svjetskog rata na "Istranki", usidrenoj ispred dvorca Miramare u Trstu, sastali su se njemački car Vilim i austrugoarski prestolonasljednik Franjo Ferdinand. Spašavanje "Istranke" na samu 100-godišnjicu obilježavanja početka Prvog svjetskog rata, kako poručuju iz HPM-a, bilo bi nemoguće bez pomoći "Brodosplita", "Brodospasa" i Lučke uprave.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr