• hr
  • en
  • de
  • it

Talijani bi trajekt za vrijeme 'Ultre' pretvorili u hotel

Želji talijanskog brodara SNAV da za vrijeme "Ultra Europe" festivala u Splitu svoj brod "Aurelia" priveže u Gradskoj luci i privremeno ga pretvori u hotel u kojemu bi boravilo oko tisuću talijanskih partijanera, kako sada stvari stoje, neće biti udovoljeno.
Naime, nedavno je talijanski brodar zatražio dopuštenje hrvatskih pomorskih i turističkih vlasti da svoj trajekt "Aurelia", koji može primiti više od 2000 putnika, za vrijeme "Ultre" pretvori u smještajni objekt na kojemu bi bilo oko tisuću gostiju koji u Split dolaze radi tog festivala elektronske glazbe.
No, sva zakonska regulativa iz područja pomorskog prometa, baš kao i ona iz turističke branše, govori kako se talijanski brod koji ima dozvolu za održavanje linijske plovidbe između Splita i Ancone ne može ni privremeno pretvoriti u kruzer, kako bi na njemu smještaj i boravak tijekom vikenda imalo oko tisuću turista.
Radi se zapravo o tome da je SNAV za svoj trajekt dobio uredno odobrenje za održavanje linijske veze između Splita i Ancone, pa je samim tim on svrstan u kategoriju linijskog brodara. Kao takav ne može se na jedan vikend "pretvoriti" u smještajni objekt, jer jedini koji mogu u luci imati goste na noćenju u međunarodnom prometu su registrirani brodovi na kružnim putovanjima koji plaćaju drugačije pristojbe, takse i sva ostala davanja u odnosu na linijske brodare.
- Što se tiče Lučke kapetanije, mi ne možemo dati takvu suglasnost jer za nas nisu ispunjeni osnovni preduvjeti koje moraju uskladiti Lučka uprava i brodar. Radi se o privremenom pretvaranju linijskog broda u smještajni objekt, praktično hotel, i to je u sukobu sa zakonom, jer se ne radi o kruzeru. Hotelska djelatnost u luci mora biti prijavljena i registrirana, a to ovdje nije slučaj. Operativna obala ne može služiti u te svrhe jer na njoj takav brod ne može boraviti toliko dugo, a ni sigurnosni uvjeti nisu predvidjeli tako nešto, kazao nam je Davor Vidan, splitski lučki kapetan.
Koliko god se Talijani trudili prikazati to interesom hrvatskog turizma koji bi dobio tisuću gostiju više, ideja talijanskog brodara doista je neobična, kazali su nam u pomorskim krugovima u kojima tvrde kako se tako nešto ne bi nigdje u svjetskim lukama moglo zamisliti niti bi itko u Italiji takvoj želji hrvatskog brodara udovoljio. Radi se, naime, o međunarodnom turističkom prometu u kojemu bi gosti s trajekta "Aurelia" praktično kod svakog ulaska i izlaska s broda morali proći sve policijske i carinske formalnosti kao da prelaze granični prijelaz. Koliko bi to bilo moguće s tisuću partijanera koji bi se u zoru vraćali na trajekt, lako je zamisliti.
Što se turističkog dijela posla tiče, u agencijama kažu kako nisu nimalo skloni takvom privremenom smještajnom objektu u splitskoj luci, jer bi on prije svega bio nelojalna konkurencija registriranim smještajnim kapacitetima u širem prostoru. Trajekt jednostavno nije registriran niti predviđen za smještaj.
- Nema nikakvog razloga da trajekt "Aurelia" ne dovede tisuću gostiju iz Italije na "Ultru", ali neka se oni smjeste u legalne apartmane, hotelske sobe i kampove koji im stoje na raspolaganju. Zašto bi trajekt trebalo pretvarati u hotel kada imamo sasvim dovoljno kapaciteta kod iznajmljivača za smjestiti sve one koji će doći, a koji cijelu godinu plaćaju sve svoje obveze - pitaju se u turističkim agencijama.


'Aurelia'

150 metara duga
25 metara široka
295 kabina za spavanje
2280 putnika
650 automobila
459 avio-sjedišta za putnike


Čogelja: Nije moguće
- S naše strane doista je postojala dobra volja da se pokuša udovoljiti talijanskom partneru, ali radi se o trajektu, a ne o kruzeru i zakonski to nije provedivo. Znam da su kolege iz SNAV-a išli i u Ministarstvo pomorstva, prometa i veza po pomoć, ali za sada još nema odgovora da je to moguće, kazao nam je Stipe Čogelja, pročelnik Ureda za pomorstvo i turizam Splitsko-dalmatinske županije.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr