• hr
  • en
  • de
  • it

Svjetski ministri turizma pohvalili Rovinj i Istru

Rovinj je uspješno položio ispit domaćina 100. sjednice izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije koja je u Rovinj u zadnja tri dana doveo delegacije vlada iz 41 zemlje. Potvrdili su to u petak na konferenciji za novinare ministar turizma i domaćin skupa Darko Lorencin, glavni tajnik Svjetske turističke organizacije Taleb Rifai te predsjednik izvršnog vijeća ministara turizma Jamajke Kenneth Wykeham McNeill.
Strancima su bila puna usta hvale za Rovinj i Istru te jako dobro organizirano domaćinstvo sjednice na kojoj se raspravljalo o tome kako suzbiti sezonalnost, zlostavljanje djece i žena u turizmu te o novom trendu u svijetu turizma, takozvanom sharing economy, koji tradicionalni pružatelji usluga i smještaja smatraju svojom nelojalnom konkurencijom. Radi se, naime, u sve većem trendu razmjene stanova, prijevoza, apartmana i kuća.
- Ovo nije bio samo dobar, nego izniman sastanak i jedan od najboljih koje smo imali u smislu organizacije, ali i broja odaziva delegacija. Gotovo 200 sudionika iz 40-ak zemalja došlo je u Hrvatsku jer je imidž i brend Hrvatske tako jak da nitko nije htio propustiti posjet. Drugi razlog je veliki respekt prema državi i domaćinima, kazao je Rifai te najavio još jednu dobru turističku godinu u svijetu. Naime, Rifai je najavio da bi turistički promet i dalje trebao rasti, i to za tri do četiri posto, a do 2030. godine trebao bi doseći 1,8 milijardi putnika.

Za Hrvatsku je ovaj sastanak bitan, kazao je Lorencin prije svega zbog stvaranja dobre slike i imidža Hrvatske u svijetu.
- Bili smo domaćini jednog svjetskog sastanka kolega iz turizma, imali smo prilike sastajati se bilateralno i, s obzirom na dojmove koje smo ostavili, uspješno smo obavili posao. Poradili smo na imidžu Hrvatske ne samo kao turističke destinacije, nego i države koja ima svoju poziciju kada govorimo o europskom i svjetskom turizmu, zaključio je Lorencin.
Sastanak vijeća zaključen je s 24 rezolucije koje se uglavnom tiču reogranizacije i proračuna UNWTO-a za naredne dvije godine. Etički komitet se pak fokusirao na šest područja.

Izvor: www.glasistre.hr