• hr
  • en
  • de
  • it

Svjetske ljestvice - Hrvatska na diobi drugog mjesta!

Svjetski jedriličarski savez objavio je nove ljestvice olimpijskih klasa, a prema broju natjecatelja plasiranih među prva tri Hrvatska je na diobi drugog mjesta! U deset olimpijskih disciplina Velika Britanija ima šest predstavnika među tri najbolja, Francuska i Hrvatska po tri, Australija i SAD po dva, te još 11 zemalja po jednog. Podsjećamo na regatama Svjetskog kupa ove godine nazočno je 60ak zemalja.

Ivan Kljaković Gašpić drugi je u Finnu, Šime Fantela i Igor Marenić također drugi u klasi 470, dok je na treće mjesto u Laseru napredovao Tonči Stipanović. U još jednoj klasi imamo predstavnike u najboljih deset na svijetu, a u još tri smo nadomak topa deset. Marin Mišura deseti je u Finnu, što toj klasi daje zasad status naše najjače klase. Tina Mihelić zadržala je svoje visoko šesto mjesto u Laser Radialu. Pavle Kostov i Petar Cupać u 49er-u napredovali su na 13. mjesto, a Enia Ninčević i Romana Župan u ženskom 470 su stigle na 16. mjesto. Marin Lovrović i Siniša Mikuličić u Zvijezdi izgubili su dvije pozicije, međutim i dalje su na odličnom 15. mjestu.

Naša velika flota laseraša zauzima slijedeće pozicije: 17. Milan Vujasinović, 30. Luka Radelić, 33. Ivan Taritaš, 45. Daniel Mihelić, 46. Aron Lolić.. U Zvijezdi Dan Lovrović i Marin Lovrović st. pali su na 35. mjesto, dok su Mate Arapov i Ante Šitić tri mjesta bolji nego prošlog mjeseca, 46. U ženskom dvobojskom jedrenju Petra Kliba nalazi se na 23. mjestu. Značajno su nakon Medemblika napredovali daskaši, 80. je Luka Mratović, 130. Mihovil Fantela. Veliki skok i za mladu, još uvijek juniorsku posadu u 470, Lovru Ivanova i Marka Carića, koji su sad 116.

Evo i vodećih jedriličara svijeta trenutačno: 470m - Belcher/Page (AUS), 470ž - Petitjean/Douroux (FRA), Finn - Zach Railey (USA), Laser - Tom Slingsby (AUS), Laser Radial - Marit Bowmeester (NED), 49er - Delle Karth/Resch (AUT), Zvijezda - Scheidt/Prada (BRA), RS:Xm - Nimrod Mashich (ISR), RS:Xž - Blanca Manchon (ESP), dvobojsko jedrenje - Lucy MacGregor (GBR).


Izvor: www.hjs.hr