• hr
  • en
  • de
  • it

Svih osam nacionalnih parkova i 11 parkova prirode na www.parkovihrvatske.hr

Svih osam nacionalnih parkova i 11 parkova prirode od danas se nalazi na zajedničkom web portalu www.parkovihrvatske.hr i time po prvi puta svi građani i turisti na jednom mjestu mogu pronaći sve informacije i zanimljivosti o hrvatskim parkovima na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.

Projekt izrade zajedničkog web portala svih 19 nacionalnih parkova i parkova prirode realiziran je u sklopu PARCS projekta koji već dvije godine provodi Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode sredstvima darovnice Globalnog fonda za okoliš (GEF), istaknula je predstojnica Ureda UNDP-a Sandra Vlašić. Dodala je kako je ukupna vrijednost darovnice za cijeli projekt koji će se provoditi do kraja 2017. gotovo pet milijuna dolara.

Na web portalu građani i turisti će moći naći više od sto tekstova o prirodnim i kulturnim vrijednostima u parkovima, odabrati više od 800 aktivnosti, pogledati više od 900 fotografija i pronaći više od 1000 staza i lokacija ucrtanih na karti, rekla je Vlašić. Moći će planirati posjete parkovima prema udaljenosti te primjerice pregledati rute planinarskih ili biciklističkih staza, dobiti podatke o njihovoj težini, dostupnosti. Na novom web portalu po prvi puta su označene i sve aktivnosti koje su prilagođene za osobe s invaliditetom.
Vlašić je rekla kako je portal zapravo "otvoren poziv na dolazak u parkove, kvalitetno pripremanje tih posjeta i na učenje novih stvari o prirodnim vrijednostima". "Nakon dobre virtualne šetnje portalom obujte gojzerice i dođite u parkove doživjeti prirodu", poručila je Vlašić građanima i turistima.

Voditeljica projekta PARCS pri UNDP-u Valentina Futač naglasila je kako će novi web portal u budućnosti postati glavni izvor informacija posjetiteljima parkova, bez obzira iz kojeg dijela svijeta dolazili.

"Usporedno s novom mrežnom stranicom pokrenuli smo i facebook stranicu 'Parkovi Hrvatske' koja će na interaktivan način komunicirati sa svima koji vole i cijene prirodu. Već kratkom šetnjom u bilo kojem od naših parkova mogu se snimiti ili fotografirati prirodne ljepote koje će biti hit na web portalu i društvenim mrežama", istaknula je Futač. Najavila je da će web portal u svibnju posjetiteljima ponuditi i mogućnost on-line kupnje ulaznica za svih 19 parkova, te da rade i na razvoju mobilne aplikacije 'Parkovi Hrvatske' koja će posjetiteljima olakšati snalaženje u svim nacionalnim parkovima i parkovima prirode. "Sve spomenute aktivnosti omogućavaju značajan iskorak u sustavnoj promociji 'Parkova Hrvatske'", rekla je.

Taj web portal je nastavak aktivnosti povećanja prepoznatljivosti 19 hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode, koje su započete stvaranjem jedinstvenog vizualnog identiteta i zajedničkog brenda "Parkovi Hrvatske", objasnila je pomoćnica ministra za zaštitu prirode Irina Zupan.

Uz lakšu dostupnost, Zupan je rekla da se ovime doprinosi i disperziranju posjetitelja, smanjenju pritiska na prirodne vrijednosti najposjećenijih parkova i njihovom upoznavanju s vrijednostima svih drugih parkova. "Naš primarni cilj jest podizanje javne svijesti o važnosti očuvanja ovih područja, ali i potpora održivom razvoju regija u kojima se parkovi nalaze", naglasila je.

Izvor: www.mint.hr