• hr
  • en
  • de
  • it

Sve učestalije krađe brodskih motora u lučici Mandrač

- Ne znamo više što da radimo ni kome da se obratimo. Krađe motora s barki u Mandraču svake su godine sve učestalije, ove godine već ih je ukradeno barem pet, rekao nam je jučer Dinko Orbanić, vlasnih jedne od brodica na Mandraču kojemu je početkom lipnja ukraden motor. Kaže da su on i njegovi kolege s Mandrača u nekoliko navrata obavještavali policiju, no nijedan motor nikad nije pronađen, a krađe nisu prestale.
- Policija dođe, ili mi odemo u policiju, damo broj motora koji je ukraden, objasnimo cijelu situaciju, no nakon toga se ništa ne događa, rekao je Orbanić, dodajući da bi bilo dobro možda pojačati policijske ophodnje na tom dijelu jer je iz godine u godinu sve gore.
Veli da je društvo Mandrač posljednje vrijeme učinilo sve što je u njihovoj moći - pojačali su rasvjetu na tom dijelu, uredili pontone, upozorili vlasnike, no ništa ne pomaže. Pretpostavlja da kradljivci dolaze s mora i da nije jedan. Kaže da se radi o velikim, teškim motorima od barem 50 kilograma i da jedna osobe ne može samo ukrasti taj motor.
- Za takvu krađu potrebna je dobra organizacija i dobar alat, kaže Orbanić, pojašnjavajući da su vlasnici tamošnjih plovila, dobro osigurali motore lancima ili lokotima, no da lopovi sve uspiju otključati i odnijeti motor.
Ne zna više, rekao je, kako da vlasnici brodica zaštite svoju imovinu, osim da se valjda sami organiziraju i dežuraju. Apelirao je stoga na sve nadležne službe da obrate pažnju na učestale krađe motora na Mandraču te da spriječe daljnje krađe i uništavanje imovine.

Izvor: www.glasistre.hr