• hr
  • en
  • de
  • it

Sve spremno za Perth 2011.

Hrvatski jedriličari u završnim su priprema za Svjetsko prvenstvo u Australiji u prosincu. Prvi je danas za Perth već krenuo Tonči Stipanović. Ukupno 25 hrvatskih jedriličara jedrit će za svjetske rezultate i olimpijske norme.

Svega 20ak dana preostalo je do početka Svjetskog prvenstva u jedrenju za sve olimpijske klase. Od 3. do 18. prosinca oko 1200 jedriličara s 850 jedrilica iz oko 60 zemalja svijeta jedrit će u Australiji za svjetske medalje i 75 % olimpijskih normi.
Ogroman je to izazov za cijeli jedriličarski svijet, osam mjeseci prije početka olimpijske regate.

Hrvatsku će u Australiji predstavljati 25 jedriličara i jedriličarki u devet od deset olimpijskih disciplina.
Zadnja tri mjeseca naši su jedriličari odradili naporne treninge kako bi što spremniji dočekali prosinac. Pripreme su odrađivali u Hrvatskoj i van Hrvatske. Dvojac Šime Fantela i Igor Marenić bio je skoro mjesec dana u Španjolskoj. Po povratku su trenirali u Zadru sa svojim sparing partnerima iz Slovenije i Turske, te našim ženskim dvojcem Eniom Ninčević i Romanom Župan. Laseraši su bili u Italiji, Milan Vujasinović i Tonči Stipanović bili su prvi i drugi na otvorenom prvenstvu Italije, uoči hrvatskog državnog prvenstva gdje je slavio Stipanović. Na jezeru Garda u Italiji spremali su se i Marin Lovrović i Siniša Mikuličić (klasa Zvijezda), kao i Pavle Kostov i Petar Cupać (49er), Ivan Taritaš za bazu je izabrao Tenerife, Milan Vujasinović ovoga je tjedna otputovao na završne pripreme u Dominikansku Republiku...Tonči Stipanović je danas sa svojim trenerima Jozom Jakelićem i Velimirom Velimirovićem kao prvi od hrvatskih jedriličara krenuo put Australije. Zadnji se u Australiji očekuju Vujasinović i Aron Lolić koji stižu 02.12., na sam dan svečanog otvaranja prvenstva.

Prvenstvo je podijeljeno na dva tjedna. U prvom tjednu jedre Laser Radiali, Finn, muški 470 i daskašice, u drugom tjednu Laseri, ženski 470, 49eri, daskaši i Zvijezde. Natjecanje u dvobojskom jedrenju proteže se kroz oba tjedna.

Kao što smo već isticali Perth nosi 75 % olimpijskih normi za London 2012.

Kvote po disciplinama:

Muški teški samac Finn: 18 nacija
Muški samac Laser: 35 nacija
Muški dvojac 470: 19
Muški skiff 49er: 14
Muški keelboat Zvijezda: 11
Muška daska RS:X: 28
Ženski samac Laser Radial: 29
Ženski dvojac 470: 14
Ženska daska RS:X: 20
Žensko dvobojsko jedrenje: 8

Oko 120 12metarskih kontejnera ovih dana stiže u Perth iz svih krajeva svijeta, s vrijednom opremom svih reprezentacija. Naša četiri kontejnera stižu na lice mjesta za koji dan, s čime će biti zaključen prvi veliki dio logističke operacije za Perth.

Izvor: www.hjs.hr