• hr
  • en
  • de
  • it

Svaki je treći gost u Biogradu nautičar

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić otvorio je jučer 16. Biograd Boat Show, najveći nautički sajam u Hrvatskoj i srednjoj Europi. Na ovogodišnjem sajmu okupit će se preko 275 ugovorenih izlagača iz raznih segmenata nautičke industrije, s preko 300 novih i rabljenih plovila izloženih na moru i kopnu.
Uz ministra Hajdaša Dončića, okupljenima se, u šatoru u Ilirijinoj Marini Kornati, obratio i ministar turizma Darko Lorencin.
Lorencin je, pozdravljajući napore Ilirije da u ova teška gospodarska vremena nastavi tradiciju BBS-a, rekao kako nautički turizam u Hrvatskoj ne treba gledati kroz njegovih 4-5 posto ostvarenih noćenja, nego kroz skoro 10 posto od ukupnog prihoda kojeg ostvari turizam.
- Riječ je o elitnoj vrsti turizma koji čini imidž jedne turističke zemlje, a Biograd je simbol hrvatskog nautičkog turizma, rekao je Lorencin.
Dodatni podstrek nautičkom turizmu bit će svakako i novi Zakon o pomorskom dobru i lukama koji će koncesioniranje do 3 hektara pomorskog dobra prebaciti u ruke jedinica lokalne samouprave.
- Time će se postići veći utjecaj lokalne zajednice na planiranje nautičkog turizma, ali i veća odgovornost. Ono što je možda najbitnije jest da je nautika u Hrvatskoj postala konkurentna nautičkom turizmu Italije, Malte, Cipra i Grčke. Prosječna pristojba, za 15 metara dugu brodicu s posadom od 12 članova, smanjena je s 8.500 na svega 800 kuna, rekao je Hajdaš Dončić.
Ministar pomorstva novinarima je otkrio da on sam nema brod te da ga ne namjerava kupiti jer drži kako je to prevelika investicija za nekog tko na more dolazi 10 dana godišnje.
Vidno uzbuđen, sve goste sajma pozdravio je i direktor Ilirije Goran Ražnjević, koji je pozvao goste da se prepuste ležernoj atmosferi. To su prihvatila i obojica ministara pa su prije izlaska na govornicu skinuli kravate.

Izvor: www.zadarskilist.hr