• hr
  • en
  • de
  • it

Suzbijanje sive ekonomije u turizmu

Od ove godine podaci su inspekciji lako dostupni, ali unatoč tome, u e-Visitor do sada se prijavio tek manji broj vikendaša.
S eVisitorom prvi se put susrela gospođa Biserka Kipson, dugogodišnja vikendašica obavila je prijavu u ninskoj turističkoj zajednici i od danas je zabilježena u novom sustavu.
'Pa malo sam još zbunjena, ali vjerujem da će biti ok. Kao prvo, da svako zna gdje se nalazi i da, da držimo do tog rada i do te turističke zajednice', rekla je Biserka. Kojoj plaća i boravišnu pristojbu, što mnogi - nastoje izbjeći.
Dosad je u eVisitoru na razini Hrvatske zabilježeno 77.300 prijavljenih obveznika, ali od toga je samo 4 800 vikendaša, iako se procjenjuje da ih je ukupno više od 100 tisuća. Carinskoj inspekciji, koja provodi kontrole, novi bi sustav prijava lakše trebao pokazati tko poštuje zakon, a tko ne.
Dakle, tu upisujemo datum njihovog dolaska, tu upisujemo ime i prezime. Zahvaljujući eVisitoru, i u ovom hotelu uvid u prijave ima više institucija. 'Ima ministarstvo unutarnjih poslova, ima turistička zajednica, imaju, ustvari, sve one institucije kojima je to potrebno', rekao je Erik Pavin, vlasnik hotela. Vikendaši to očito tek trebaju shvatiti jer oni koji varaju - sada će biti lakše otkriveni.
'Procjenjujem da će se dugoročnije tim sustavom steći veći nadzor na terenu i samim time će se omogućiti Carinskoj upravi da ona kroz sustav eVisitora vidi u kojoj kući to imamo prijavljene goste, a u kojoj ne', rekao je Marija Dejanović, dikrektorica TZ Nin. U sustavu je gospođa Josipa Jurinjak, koja će na računalu sebe i goste moći prijavljivati i odjavljivati bilo kada i bilo gdje. I kaže da je to dobar način suzbijanja turizma 'na crno'.
'Nama je to jako štetilo. Oni imaju drugačiji odnos prema gostu imaju drukčiji i sve nas koji redovito plaćamo polako baca nazad', kazala je Josipa. Uz eVisitor, očito više ne kao prije.
Kako će inspekcija putem eVisitora moći otkriti prekršitelje?
Inspekcija će putem eVisitora moći vrlo jednostavno otkriti prekršitelje. Inspekcija će, na temelju dojave ili onoga što zateknu na terenu, najprije vidjeti je li vikendica uopće prijavljena u eVisitoru. I ako jest, koga je vlasnik prijavio.
Često se događa da su vlasnici vikendica ujedno i iznajmljivači. I tako bi tijekom ljeta nastalo pravo crno tržište kojemu se dosad vrlo teško stajalo na kraj. A to je onda svake godine značilo i milijunske gubitke za državni proračun zbog nenaplaćenih pristojbi.
Do ove godine, kada je riječ o prijavama, doslovno je vladao potpuni kaos jer svaka je turistička zajednica mogla imati svoj sustav. Kroz eVisitor sve bi trebalo biti puno jasnije, a iz krovne Hrvatske turističke zajednice vlasnike vikendica pozivaju da zatraže prijavu u sustav. Tko želi plaćati paušalno, što je jeftinije, prijaviti se može do 15. srpnja.

Izvor: www.slobodnadalmcija.hr