• hr
  • en
  • de
  • it

Sutra u Zadru potpisivanje ugovora o stipendiranju budućih pomoraca

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta potpisat će ugovore o stipendiranju 12 studenata Pomorskog odjela na Sveučilištu u Zadru i 32 učenika Pomorske škole Zadar u petak, 25. studenog u 13 sati na Sveučilištu u Zadru, Obala kralja Petra Krešimira br. 2 (svečana dvorana).
Na potpisivanju će uz ministra biti i državni tajnik za more kap. Mario Babić, prorektorica Sveučilišta u Zadru prof.dr.sc. Dijana Vican, ravnatelj Pomorske škole Zadar Svetko Perković te predstavnici Grada i Županije.

Stipendije redovitim studentima preddiplomskog sveučilišnog studija nautičkog i brodostrojarskog te učenicima nautičkog, brodostrojarskog i ribarsko-nautičkog smjera Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dodjeljuje šestu godinu za redom u cilju poticanja upisa učenika i studenata na pomorske škole i fakultete i unapređenja pomorstva.

Ovim Projektom omogućava se hrvatskim pomorcima zapošljavanje na domaćim brodovima, a brodarima se pomaže u osiguranju kvalitetnog kadra. Naime, izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika kao uvjet za dobivanje poreznih olakšica brodarima propisan je ukrcaj određenog broja pripravnika.
Učenička mjesečna stipendija iznosi 800, a studentska 1.200 kuna, koju stipendisti primaju tijekom redovitog školovanja/studiranja uz uvjet da nakon završetka obrazovanja plove na hrvatskim brodovima u trajanju primanja stipendije.

U ovom trenutku stipendije Ministarstva mora prima oko 520 učenika i studenata pomoraca, a za školsku i akademsku godinu 2011./12. bit će dodijeljeno ukupno 204 stipendija, od čega 151 učenicima i 53 studentima.

Izvor: www.ezadar.hr