• hr
  • en
  • de
  • it

Sutra starta regata 24. Velika Fiumanka

24. Fiumanka

Prvi put održana: 2000. godine

Organizator: Jedriličarski klub Maxi i agencija 2. mjesto-LD,

Duljina Cruising rute:  7 NMI

Duljina Racing rute:  14 NMI

Web stranica www.fiumanka.eu

Fiumanka je međunarodna jedriličarska manifestacija koju organiziraju Jedriličarski klub Maxi i agencija 2.mjesto LD uz potporu pokrovitelja i partnera regate. Tradicionalno se održava druge subote u lipnju i jedna je od najvećih i najeksponiranijih hrvatskih regata na kojoj sudjeluje velik broj zaljubljenika u jedrenje i medijskih kuća iz Hrvatske i Europe. Na regatnom polju Fiumanke bok uz bok jedre maxi krstaši i male obiteljske jedrilice, uživajući u međusobnom nadmetanju. Jedrilice su podijeljene u nekoliko skupina prema duljini trupa i jedrilju, a o čemu ovisi hoće li jedriti Racing ili Cruising, odnosno dužu ili kraću rutu regate.

Prva Fiumanka zajedrila je 2000. godine, u čast zaštitnika grada Rijeke sv. Vida i od tada se održava druge subote u lipnju, izuzev 2020. godine, kada je zbog pandemije termin regate prebačen u zadnji vikend rujna. Na startu prve Fiumanke našlo se 114 jedrilica što je bio do tada nezapamćen broj brodova na nekoj domaćoj regati pa se već tada dalo naslutiti da je pred Fiumankom svijetla budućnost.

Zahvaljujući posebnom pristupu organizaciji, Fiumanka je jedinstven nautički događaj u potpunosti besplatan za sve sudionike. Sudionici ne plaćaju nikakvu kotizaciju/ startninu za sudjelovanje u regati kao ni za ostala prateća događanja, svim jedrilicama koje se prijave na regatu, osiguran je višednevni besplatan vez u Riječkoj luci, a svim članovima posade besplatna službena majica regate.

Regata se jedri na dvije rute, dužine 7 i 14 nautičkih milja, a obje rute imaju isti start i cilj. Startna linija smještena je između vrha lukobrana i remorkera ili regatnog broda koji obično označi start regate, a cilj obiju ruta je u samom centru luke i spektakularnom prirodnom gledalištu usred grada. Tijekom godina ruta regate se mijenjala. Iako je u početku bilo zamišljeno da regatno polje bude od Kostrene do Opatije, na toj je ruti uspješno odjedrena samo jedna Fiumanka dok su sva kasnija izdanja u potrazi za vjetrom uglavnom išla prema Kostreni i Krku zbog povoljnijih uvjeta.

Fiumanka nije događaj samo za nautičare, već za cijeli grad i sve njegove posjetitelje. Svake godine u manifestaciji sudjeluje preko 1500 jedriličara, a više od 20 tisuća gledatelja regatu prati s brojnih promatračkih pozicija, od Rijeke preko Trsata pa do Kostrene kao i sa privatnih i organiziranih pratećih brodova. 

Prateći događaji regate

Fiumanka uključuje nekoliko različitih događanja na moru i u gradu tijekom čitavog tjedna u kojem je regata kruna svih događanja. Podjednako je zanimljiva i jedriličarima kao i gospodarstvenicima i medijima jer se poslovni razgovori vode se u opuštenoj atmosferi, a mediji nalaze zadovoljstvo u međusobnom odmjeravanju snaga na jedinstvenoj medijskoj regati čiji je suorganizator HRT. Od prošle godine uvod u dane  Fiumanke je Studentska regata na kojoj sudjeluju posade riječkih fakulteta, a od ove godine će i ona postati međunarodna. Sredina tjedna uglavnom je rezervirana za različita poslovna događanja i regate sponzora i partnera regate,  potom zajedre novinari na svojoj medijskoj regati, a u subotu, sve regate postanu jedna i svi skupa sudjeluju na tradicionalnoj regati krstaša od milja nazvanoj Velika Fiumanka. Dio Fiumanke su i windsurf i SUP regata koje zaključe međunarodni tjedan jedrenja i zabave.

Događanja na moru prate i različite manifestacije na kopnu, od koncerata na rivi do izložbi, predavanja, party-a, kreativnih sajmova, druženja na različitim pozicijama u čitavom gradu. Jedno od najslađih događanja svakako je Fešta od malog broda- papirnata Fiumanka koja jedri žilom kucavicom grada, riječkim Korzom, a jedrilice od papira koje na njoj sudjeluju izrađuju učenici škola riječkog prstena. Ova regata je nastala 2020. godine kada je odgođeno održavanje Fiumanke kao način kojim su djeca i građani iskazali žaljenje i podršku svojoj regati.

Trofeji i nagrade:

Tijekom ceremonije dodjele nagrada koja se održava neposredno nakon regate, dodjeljuje se različite nagrade i pehari. Neke od nagrada nadilaze sportske rezultate i ističu sportske vrijednosti.

  • Prijelazni pehar Fiumanke osvaja ukupni pobjednik / najbrži brod regate
  • Prijelazni pehar EMSR osvaja posada s najboljim plasmanom u medijskoj regati
  • Prijelazni hepar Studentske regate osvaja posada s najvećim zbrojem bodova nakon 3 dana jedrenja
  • Trofej Victory u spomen na p. Zvonimira Bezića osvaja najmlađa posada regate po zbroju godina
  • Pehare za prvo, drugo i treće mjesto na Cruising ruti osvajaju prva tri krstaša u svakoj od grupa.
  • Pehare za prvo, drugo i treće mjesto na Racing ruti osvajaju prva tri krstaša u svakoj od grupa.

 

ČETVRTAK 8. 6.

16:00    MOLO LONGO CRAFT BEER FEST; DJ Bruno Boscao

21:00    FINTA DE MONA - Corto Maltese

 

PETAK 9. 6.

16:00    MOLO LONGO CRAFT BEER FEST;  DJ Bruno Bosco

21:00    KREŠO I KISELE KIŠE; Terminal - Corto Maltese

17:00    GASTRO FIUMANKA; Gat Karoline Riječke - TZ grada Rijeke, Promocija

21:00    WHITEHEADS; koncert na Trgu riječke rezolucije - Promocija

 

SUBOTA 10. 6.

06:00    WINDSURF FIUMANKA - Preluk - DSNM i Riječki sportski savez

10:00    MOLO LONGO CRAFT BEER FEST;

12:00   START REGATE 24. FIUMANKA i regate EMSR

13:00    DJ BRUNO BOSCO

17:00    MOLO LONGO CRAFT BEER FEST;

17:00    GASTRO FIUMANKA; Gat Karoline Riječke - TZ grada Rijeke, Promocija

20:00   PROGLAŠENJE POBJEDNIKA 24. FIUMANKE - ispred Terminala

21:00    OBRAZOVNI PROGRAM; koncert na Terminalu - Corto Maltese

21:00    GROOVERSI; koncert na Trgu riječke rezolucije - Promocija

 

NEDJELJA 11. 6.

06:00    WINDSURF FIUMANKA - Preluk - DSNM i Riječki sportski savez

11:00    SUP FIUMANKA u Riječkoj luci - VOP Sup Team i Riječki sportski savez

 

Izvor: fiumanka.eu