• hr
  • en
  • de
  • it

Suradnjom do više turista iz Rusije

Zamjenik ministra turizma Robert Pauletić danas je sudjelovao na svečanom otvorenju Međunarodnog moskovskog sajma turizma i putovanja (MITT) koji se održava od 23. do 26.ožujka u Expocentru u Moskvi. Zamjenik ministra Pauletić susreo se s direktoricom Sektora turizma i regionalne politike Olgom Jarilovom i vršiteljicom dužnosti direktora Sektora za međunarodnu suradnju Olgom Andonjevom u Ministarstvu kulture Ruske Federacije koji su izrazili zadovoljstvo osnivanjem zajedničke Radne skupine za turizam, a prvi sastanak trebao bi se održati krajem travnja u Zagrebu.
Ovo ujedno predstavlja i prekretnicu rusko-hrvatske suradnje na području turizma. U okviru sastanka na kojem će se razgovarati o aktivnostima na području suradnje kroz turizam u sljedeće tri godine, bit će organizirana i radionica B2B ruskih i hrvatskih organizatora putovanja. Nadalje, zamjenik ministra Pauletić iznio je i ideju o održavanju mjeseca ruskog turizma u Hrvatskoj, u vrijeme kada ruski školski praznici počinju 25.svibnja te traju do 20. lipnja, pa bi se tijekom predsezone dodatno mogao intenzivirati turistički promet iz Rusije. Osim toga, zamjenik ministra Pauletić razgovarao je i s direktoricom ATOR-a (udruženje ruskih turoperatora) Majom Lomidze koja je napomenula kako unatoč ekonomskoj situaciji u Rusiji, interes za Hrvatsku bilježi znatan rast.
„Unatoč činjenici što je broj ruskih turista u posljednjih nekoliko godina u padu, nama su ruski turisti iznimno bitni jer ostaju u Hrvatskoj više od osam dana u prosjeku i odlični su potrošači. Razgovaramo s našim Ministarstvom vanjskih poslova oko uvođenja višekratnih viza kako bismo eventualno smanjili finalnu cijenu izrade viza za ruske turiste. Ono što me iznimno veseli što je ove godine najavljeno dvostruko više charter letova prema Hrvatskoj u odnosu na prošlu godinu, a i naš nacionalni avioprijevoznik najavio je za ovu sezonu liniju Zagreb - St. Petersburg", istaknuo je zamjenik ministra, dodavši kako će se svakako nastaviti na daljnjem jačanju prometne povezanosti.
Nadalje, zamjenik ministra predstavio je hrvatsku turističku ponudu, koja osim hotela obiluje i luksuznim privatnim smještajem i jahtingom, za koje su ruski turisti vrlo zainteresirani.
Zamjeniku su se na sastancima priključili i predstavnici veleposlanstva Hrvatske u Ruskoj Federaciji, Rajko Ružička, direktor predstavništva HTZ-a te Boris Žgomba, predsjednik UHPA-e. Tijekom boravka u Moskvi zamjenik će se susresti s nizom predstavnika turoperatora, između ostalog Paksom, Natali Tours, Coral TrAvel te TUI Rusija.
Hrvatsku je prošle godine posjetilo 113 tisuća gostiju iz Rusije koji su ostvarili 866 tisuća noćenja. Prošle godine Rusija je ujedno bila i 16. tržište po broju ostvarenih noćenja u Hrvatskoj s udjelom od 1,08 posto u ukupno ostvarenim noćenjima.
Ove godine očekuje se zaustavljanje negativnog trenda dolazaka ruskih turista, te rast od oko 20 posto dolazaka, odnosno približavanje brojkama prije uvođenja viznog režima.

Izvor: www.mint.hr