• hr
  • en
  • de
  • it

Superjahta budućnosti transformira se u helikopter ili mlazni avion

Ako mislite da su superjahte već dovoljno skupe i luksuzne, razmislite još jednom...
Današnji moderni brodovi opremljeni su kinima, helidromom, bazenima, teretanama, spa i dodatnim podmornicama, ali sve se to čini običnim kada usporedite s futurističkim luksuznim kruzerom koji je dio vizije ruskog biznismena i dizajnera Vasilya Klyukina.
„Monaco 2050" nije samo jahta nego i mlazni avion te helikopter koji ima sposobnost poletjeti i prizemljiti se kao lovac F-35 ili Harrier Jump Jet.
Ako brod poput ovog postane stvarnost, to će omogućiti milijarderima da prijeđu udaljenost od francuske rivijere do New Yorka dok barmen spravi koktel.
"Čvrsto vjerujem da možemo stvoriti budućnost koja će inženjerima dati smjer za razmišljanje", komentirao je Klyukin u svom e-mailu za CNN.
U ovom trenutku, ne postoje proizvođači jahti koji planiraju izgradnju broda „Monaco 2050". Klyukin, naprotiv, ima nade da započne razgovore i potakne svoje kolege dizajnere jahti da daju nove ideje i razmišljaju izvan okvira.
Prema prvim vizualizacijama, jahta će imati elegantan dizajn, a njezina će se gornja paluba moći vrlo brzo odvojiti i pretvoriti u mlazni avion koji će pak moći prijeći velike udaljenosti. Isto tako paluba će se moći transformirati u helikopter za kraća putovanja zrakom čiji će se rotor moći premjestiti i prilagoditi ovisno o situaciji.
"Gornja paluba je dio jahte i samostalno plovilo. Moći će se podići uvis uz pomoć vijaka koji su ugrađeni u krilima i pretvoriti se u helikopter. Nemoguće je letjeti do Hong Konga ili prijeći Atlantik u helikopteru. Međutim, nakon što postigne potrebnu visinu i brzinu, moguće je prebaciti se na mlazni pogon i otići preko mora", komentirao je Klyukin.
On je odgovoran za dizajn dosta jahti.
Neki od prethodnih vizualizacije uključuju ogromne brodove u obliku labuda, slavni Manhattan skyline i retro Mississippi parobrod s dodatkom suvremenog luksuza njegovom dizajnu.
Klyukin je također odgovoran za projektiranje nekih zgrada koje su isto tako spektakularne i prekrasne kao i njegove druge ideje, a mogu se pogledati na njegovoj osobnoj web stranici.
Prošle godine, objavljeno je da je Klyukin platio 1,4 milijuna dolara za ulaznicu za let u svemir s Leonardom Di Capriom.
Činjenica da je potrebna tehnologija da bi „Monaco 2050" postao stvarnost je još uvijek samo proizvod naše mašte, no to ne obeshrabruje Klyukina da komentira kako će vidjeti izgrađenu jahtu tijekom svog života.
"Ne bismo trebali čekati sljedećih 35 godina kako bi vidjeli da je to postalo stvarnost. Izgradnja jahte poput ove može se pokrenuti i danas. S obzirom na razvoj vrhunske tehnologije i postignuća u helikopterskoj industriji, nije nemoguće da se nakon što letjelica dostigne željenu visinu na nadmorskoj visini od 1,200-2000 metara, prebaci na svoje mlazne motore", rekao je Klyukin.
No, sve dok ne pronađe način da stvarno izgradi svoju jahtu iz snova, bogati i slavni morat će koristiti svoje neudobne helikoptere jeftina izgleda kako bi se s jedne lokacije na moru prebacili na drugu.

Izvor: http://www.pomorac.net