• hr
  • en
  • de
  • it

Sudar dvaju trajekata u Zadru

U trenutku kad je posada trajekta "Sis" shvatila da je sudar s "Jurjem Dalmatincem" u luci Gaženica neizbježan, nije im preostalo ništa drugo nego upozoriti putnike na ono što slijedi i poduzeti sve mjere kako bi se šteta minimalizirala.
Dva trajekta sudarila su se u subotu oko 19.30 sati u Gaženici zbog tehničkih problema. Srećom, nitko nije ozlijeđen, a putnici su, uz polusatno kašnjenje, umjesto "Sisom", do Preka prevezeni trajektom "Vladimir Nazor".
Prema informacijama očevidaca, na trajektu "Sis", koji je prema plovidbenom redu u 19.30 sati trebao isploviti prema Preku, otkazali su motori i udario je u "Dalmatinca", koji je bio na susjednom vezu. Trajekti su odvojeni konopima.

Kratkim priopćenjem oglasila se i Jadrolinija: "Prilikom isplovljavanja iz luke Gaženica u 19.30 sati, radi nastalog tehničkog problema, došlo je do kontakta broda "Sis" i trajekta "Juraj Dalmatinac" vezanog u luci Gaženica. Brodovi nisu pretrpjeli značajna oštećenja, a putnici su umjesto brodom "Sis" na otok Ugljan prevezeni trajektom "Vladimir Nazor".
O detaljima ove pomorske nesreće izvijestili su pak jučer i iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koji su informacije o sudaru dobili od Lučke kapetanije Zadar koja je odmah po dojavi o nezgodi, od zapovjednika jednog od trajekata, izišla na teren.
- Očevidom je utvrđeno da je prilikom isplovljavanja motornog trajekta "Sis" s trajektnog pristaništa broj 6, uslijed poteškoća u radu manevarskog postrojenja lijevom stranom krmene rampe udario u desnu krmenu stranu motornog trajekta "Juraj Dalmatinac", koji je u tom trenutku bio vezan na trajektnom pristaništu broj 5. Posada trajekta "Sis" u trenutku otkazivanja manevarskih mehanizama te nemogućnosti dodatne korekcije i neizbježnog udara u drugi trajekt, poduzela je sve potrebne radnje u cilju zaštite putnika i posade na oba trajekta netom prije neizbježnog sudara gašenjem pogonskih strojeva, radi usporavanja plovidbe te izdavanjem upozorenja putnicima i posadama oba trajekta. U sudaru nitko od putnika niti članova posade nije ozlijeđen i nije nastupilo onečišćenje mora - izvijestio je David Radas iz Kabineta ministra.
Brodu "Juraj Dalmatinac" oštećena je vanjska oplata i to u vidu razderotine od oko 60 cm na desnom krmenom dijelu, na visini 10 metara iznad razine mora, dok brod "Sis" nije pretrpio konstrukcijska oštećenja.
Trajekt "Sis", koji inače vozi na redovnoj liniji Gaženica - Preko, do uklanjanja kvara na upravljačkom mehanizmu ostaje na vezu u luci Gaženica, dok je "Juraj Dalmatinac" jučer dobio svjedodžbu Lučke kapetanije Zadar za jedno nekomercijalno putovanje do luke popravka, odnosno u remontno brodogradilište radi saniranja oštećenja.

- Očevidne radnje u nadležnosti Lučke kapetanije Zadar o uzrocima ove pomorske nezgode u tijeku su, a redoviti izvještaj o ovom događaju bit će objavljen na službenim web stranicama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, po okončanju službenih postupanja - zaključio je Radas.
Inače, otočani su već prije upozoravali da se radi o starom i potencijalno opasnom brodu, međutim opravdanja su išla u smjeru da su trajektne luke (stare) u Zadru i Preku bile neuvjetne za nove brodove. U međuvremenu su nove i moderne luke dobili i Preko i Zadar pa je možda i vrijeme da dobiju i moderan brod na toj liniji

Izvor: www.glasistre.hr