• hr
  • en
  • de
  • it

Studija o važnosti kruzing terminala za Pulu

Projekt izgradnje pomorskog terminala u Puli ovih je dana ponovno aktualiziran i to zahvaljujući činjenici što je i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture prepoznalo značaj ovog kapitalnog projekta. Naime, Ministarstvo je donijelo odluku o financiranju projekta pulske Lučke uprave za izradu studije izvedivosti i analize troškova te koristi za izgradnju terminala za pomorski i putnički promet. Za to su odobrena bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj te iznose maksimalno 294.950 kuna, odnosno 85 posto iznosa prihvatljivih troškova projekta.
Projekt kojeg je Lučka Uprava Pula kandidirala EU-fondovima odabran je na netom okončanom javnom pozivu ministarstva u okviru operativnog programa "Promet 2007. - 2013.", a bio je namijenjen isključivo izradi i doradi pripremne projektne dokumentacije za projekte koji se planiraju sufinancirati iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Također, cilj poziva bio je i povećati kvalitetu pripremljenosti projekata u sektoru prometa te osigurati stratešku bazu projekata za razvoj prometnog sektora.
Ova studija i analiza koju će provesti pulska Lučka uprava dat će odgovore o utjecaju na sve relevantne čimbenike i učinke koji se žele postići izgradnjom terminala, od ekonomskih do društvenih. Također, stručna će analiza pokazati i na koji način će budući terminal utjecati na ostvarivanje bolje prometne povezanosti, otvaranje novih radnih mjesta, u turističkoj i kulturnoj valorizaciji, a sve s naglaskom na ekološki održiv način. Stoga će se, u sklopu projektnih aktivnosti oformiti koordinacijski tim koji će postaviti parametre i odrediti sve ono na što bi studija i analiza trebale dati odgovore te će nakon toga uslijediti provedba postupka javne nabave i odabir izrađivača studije. Ugovor je i službeno potpisan u Zagrebu, a ravnatelj Lučke Uprave Pula Donald de Gravisi ne krije zadovoljstvo za taj prvi korak.
- Veoma nam je drago što je projekt izrade dokumentacije za putnički terminal u Puli izabran na ovom pozivu što dovoljno govori o njegovom značaju. Mislim da polako i institucije izvan Pule počinju uviđati o kakvom je zapravo velikom projektu riječ te sam siguran da ćemo konačno imati relevantne pokazatelje koji će potvrditi isplativost samog projekta, kazao nam je de Gravisi.
Partner u cijelom projektu je i Grad Pula koji je od samog početka projektu izgradnje putničkog terminala dao snažnu podršku. Pulski gradonačelnik Boris Miletić kaže da je ovaj projekt jedna velika razvojna šansa koja otvara mogućnost za nova radna mjesta i razvoj Pule u turističkom smislu.
- Ukoliko zbilja želimo u Puli realizirati jednu tako značajnu investiciju kao što je izgradnja putničkog terminala za velike brodove na kružnim putovanjima, potrebna nam je zajednička suradnja. Drago mi je što je to prepoznato i što se stvari polako počinju odvijati u pozitivnom smjeru. Izgradnja putničkog terminala omogućit će otvaranje novih radnih mjesta, a sama investicija za Pulu predstavlja veliku razvojnu šansu koju naprosto moramo iskoristiti. Izgradnjom kanalizacije i stavljanjem u funkciju obalnog kolektora imat ćemo čišći pulski zaljev i stvaramo preduvjete da se i jedan ovakav projekt putničkog terminala u konačnici realizira. Rješavanje pitanja kanalizacije na rivi strateški je projekt i za budući razvoj grada kao i preduvjet za povratak Pule moru, kaže gradonačelnik Miletić.

 

Izvor: www.glasistre.hr