• hr
  • en
  • de
  • it

Stranim brodovima zabranjeno u Brela

Cijela obitelj Georga Krumma već treću generaciju, od 1965. godine, ljetuje u Brelima, ali ove godine moramo potražiti drugo mjesto jer nam ne daju uploviti brodom. Željeli smo tu biti od početka lipnja do rujna, jer će doći unuci sa svojim prijateljima.

Posljednjih 13 godina naša obitelj putuje od kraja svibnja do sredine rujna sportskim brodom do Brela i tu provodimo prekrasan odmor. Nažalost, imamo informaciju da vlasnici brodova nemaju više mjesta za privezište u Brelima.
Morali bismo ga ostavljat u luci u Baškoj Vodi. Vrlo smo nesretni zbog toga, jer 74 godine star čovjek ne može svaki dan iz Brela u Bašku Vodu po svoj brod. Morat ćemo naći drugo mjesto za odmor, zbog čega smo jako žalosni - dio je sadržaja maila, koji su stari gosti iz Njemačke uputili bivšem predsjedniku TZ Brela Anti Filipoviću.

Luka je doista prazna. Strši kao jedina jahta Jake Andabaka, vlasnika Hotela Brela s hrvatskom zastavom. Do lani je lučica bila u koncesiji Hotela Brela, a sada je pod općinom Brela. Valjanu dokumentaciju za zakonito funkcioniranje lučice bila je dužna pripremiti općina puno ranije, uvrstiti je u županijski i prema njemu izmijeniti općinski plan. Naime, lučica je imala karakter lučice nautičkog turizma i u nju su mogle strane jahte. Plan nije promijenjen, pa je sada to luka sportskog turizma, bez koncesije i u nju ne smiju biti vezane strane jahte.  

- U lučici kao da je ratno stanje, nema brodova, nema bogataških jahti stranih turista na koje su Brela godinama navikla. Gosti su naprosto šokirani. Dok je do lanjske godine hotelsko poduzeće u Brelima imalo koncesiju na lučicu Soline, brodovi su normalno bili privezani u luci. Sada otkada je lučicu preuzela općina dogodila nam se stravična pustoš, sramota breljanskom i hrvatskom turizmu. Tko nas ovako uništava? Zašto se radi protiv turizma?

Gubimo bogate turiste koji ostaju najmanje po tri tjedna. Što je vlast u mjestu čekala do sada a da najvažnije pitanje breljanskog turizma ne riješi - komentar je Ante Filipovića. Hitno je sazvana izvanredna sjednica Vijeća TZ Brela, a od predsjednika Ivice Carevića, ujedno općinskog načelnika, doznajemo: - Sa situacijom ćemo upoznati predsjednicu Vlade, nadležna ministarstvaa i direkciju HTZ-a i molit ih da se pronađe hitno rješenje.

Problem je što je procedura dobivanja novih papira vrlo složena. U tri navrata nas je posjetila inspekcija carine i izričito zabranila vezivanje brodova pod stranim zastavama. Kazna je 300 tisuća kuna za prekršaj. Pitali smo carinike kako može raditi lučica u Krvavici koja također nema koncesiju, a drži na stotine stranih brodova.

Odgovor je bio da to nije naš problem. Kako će naši dugogodišnji gosti elitnih Brela shvatiti da više nisu dobrodošli - pita se Carević. - Dobivamo na desetke mailova i telefonskih poziva. Ovo je užasna slika breljanskog i hrvatskog turizma. Mi smo s velikim brojem tih starih gostiju prijatelji, oni su zapravo naši sugrađani, dolaze svake godine i žive s Brelima - rekla je direktorica TZ Brela Valentina Vitković.

Andabak: Uvijek kasne
Pošteno ću vam reći, ne znam puno o tom problemu. Znam da je trebalo riješiti koncesiju, ali valjda administracija, kao i uvijek kod nas, kasni - rekao nam je hotelijerski poduzetnik Jako Andabak čija je jahta jedina veća u Brelima.

Carinici odvezli 5 jahti
Prije petnaestak dana carinici su iz lučice u Živogošću odvezli pet čeških jahti upravo primjenjujući pozitivne zakonske propise, pa su ih nakon nekog vremena vratili.

Nema status
- Problem je što Brela nemaju koncesiju za nautičku luku i prema Zakonu ne mogu primati strane brodove. Općina treba inicirati da se u Županijskom planu ucrta takva lučica, da onda lokalna samouprava izvrši izmjene u Općinskom planu te da reguliraju status lučice. Za ovo ljeto s pravnog aspekta ne vidim rješenje - kazao je Željko Mišić, pročelnik Županijskog odjela uprave za luke.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr