• hr
  • en
  • de
  • it

Stometarska ljepotica zauzela gotovo cijeli Riječki gat

U pulsku luku uplovila je velebna ploveća ljepotica i odmah zaokupila pažnju brojnih prolaznika. To i nije čudno kada se zna da je riječ o stometarskoj jahti koja je zauzela gotovo cijeli Riječki gat. Kako smo uspjeli doznati, jahta se zove "Carinthia VII" i plovi pod malteškom zastavom. Ostalo nam je nepoznato koliko je osoba i tko je njome stigao u Pulu, ali smo uspjeli doznati da je u pulsku luku stigla iz Venecije i da će najvjerojatnije nastaviti plovidbu Jadranom i uplovljavati hrvatske luke.

Jahta je sagrađena u brodogradilištu Lürssen Yachts 2002. godine te je obnovljena tri godine kasnije. Jedna je od najvećih motornih jahti na svijetu i u vlasništvu je Heidi Horten, udovice njemačkog poduzetnika Helmuta Hortena. Osim impozantne dužine od 97 metara, široka je čak 16 metara s dubinom gaza od gotovo pet metara. Proizvedena je od čelika. U početku je plovila pod zastavom Austrije, ali je 2013. promijenjena u maltešku.
Prema dostupnim podacima, Helmut Horten umro je 1987. godine, a bio je njemački poduzetnik koji je izgradio poslovno carstvo i bio vlasnik četvrtog po veličini lanca robnih kuća u Njemačkoj "Horten AG". Godine 1972. prodao je većinski udio i povukao se iz poslovanja, a 1994. lanac je kupio Kaufhof Holding AG i on je spojen u njemačku maloprodajnu skupinu Metro AG. Od 1966. godine bio je oženjen s 30 godina mlađom Heidi Jelinek koja je po njegovoj smrti naslijedila, procjenjuje se, milijardu dolara. Forbes ju je uvrstio među 500 najbogatijih osoba na svijetu procijenivši njeno bogatstvo na 3,3 milijarde američkih dolara. Prema podacima s interneta, gospođa Horten vrijeme krati između Austrije i Švicarske, kada je u Europi, te Bahama, a uživa u plovidbi na jahti "Carinthia VII", lovu i skupljanju umjetnina. Kao kuriozitet ističe se da je 2008. godine prodala Wittelsbach dijamant od 35.56 karata koji je nekad bio dio bavarskih krunskih dragulja za 24 milijuna dolara.

Izvor: http://www.glasistre.hr