• hr
  • en
  • de
  • it

Stipanović vodi, Fantela i Marenić treći na predolimpijskoj regati

Tonči Stipanović je vodeći laseraš, Šime Fantela i Igor Marenić napredovali su na treće mjesto u klasi 470, Tina Mihelić je na devetom mjestu Laser Radiala, dok je Ivan Kljaković Gašpić na 17. mjestu u Finnu nakon drugog dana jedrenja na predolimpijskoj regati u Rio de Janeiru.

Dug je bio dan, u prvom redu za laseraše, finn i ženski 49er, koji su isplovili oko 11 sati na tri vanjska polja izvan zaljeva Guanabara. No, uzalud. Vjetra nije bilo, svega 2-3 čvora. Flota je čekala nekoliko sati, da bi ih regatni odbor pri kraju danu premjestio na unutarnja polja u zaljevu, nakon što su klase koje su tamo bile odradile svoj dio programa.

U zaljevu je vjetra i dalje bilo dovoljno, tako da su laseraši, finaši i ženski 49er ipak uspjeli u ponedjeljak odjedriti jedan plov. U sumrak, po lokalnom vremenu oko 17.30 sati, zadnje su se flote vratile s regatnih polja.

Unatoč skromnijem, 16. mjestu u petom plovu regate za Laser Tonči Stipanović uspio je zadržati prvo mjesto.

Kad smo konačno zajedrili plan je bio ići na desnu stranu polju, međutim nije bila dobra odluka, pa sam od starta bio u zaostatku za vodećima, među posljednjima sam došao na prvu oznaku. Dobro sam odjedrio prvu stranicu niz vjetar, dosta sam nadoknadio i kroz drugu stranicu u vjetar preko lijeve strane, iako mi je brzina bila jako loša, mislim da mi je jarbol oslabio nakon jučerašnjeg dana. Ušao sam 16., mogao sam još koje mjesto bolje. Što je tu je, odbacit ću to, svi imaju po jedan loš plov, sve je pod kontrolom, rekao je Stipanović kojemu je najbliži suparnik Britanac Nick Thompson.

Odličan dan imali su Šime Fantela i Igor Marenić. Dvojci klase 470 su bili na unutrašnjim poljima, gdje su bez poteškoća odradili dva plova. Sedmo mjesto u trećem plovu i pobjeda u četvrtom donijeli su Šimi i Igoru izvrsno treće mjesto ukupnog poretka.

Puhalo je desetak čvorova, bilo je fizički dosta zahtjevno, nije ni taktički bilo jednostavno, napravili smo dobar posao i sve odluke su nam bile na mjestu. U drugom plovu smo se odlučili za desnu stranu polja jer je bilo dosta očito da je zbog i vjetra i morske struje ta strana bolja. Uspjeli smo vrhunski realizirati start i kasnije je, pod navodnicima, bilo jednostavno. Imali smo solidnu brzinu i zbog morske struje je oko nas ostalo samo pet šest brodova. Tu drugu smo odradili vrhunski do kraja i ušli prvi, ispričao je Igor Marenić.

Vodstvo su preuzeli Amerikanci Mcnay i Hughes.

Tina Mihelić zabilježila je 11. ulaz, nakon pet jedrenja za Laser Radial je deveta. Nisam baš prezadovoljna, imala sam bolju poziciju, ali sve se na kraju nekako ispremiješalo, nisam vidjela odakle su struje, gdje je jači vjetar, kazala je vidno umorna Tina.

Prva je i dalje Litvanka Gintare Volungevičiute Scheidt.

U Finnu je Ivan Kljaković Gašpić bio 17. u trećem plovu, tako da u ukupnom poretku zauzima istu poziciju. Problem je i dalje brzina.

Ponavlja se priča od jučer. Pokušam u jedrenju izvući koliko mogu, ali jednostavno čim si nijansu sporiji ništa ne možeš napraviti, pogotovo u uvjetima dosta jednolične regate. Sjećam se ovako ružnog osjećaja, to je bila sezona 2013., isto brod godišta kao što je ovaj. Ne znam, da je moj brod mogao bi nešto kazati, ovako ne znam. Da je dobro, nije, komentirao je Ivan.
Nizozozemac Peter Jan Postma zadržao je broj jedan.

U utorak je trebao biti dan odmora za laseraše, međutim, morat će nadoknaditi zaostali plov od ponedjeljka. Dvojci i Finn imaju u planu dva jedrenja.


Izvor: http://sport.hrt.hr/