• hr
  • en
  • de
  • it

Stipanović i dalje prvi, Fantela i Marenić treći

Tonči Stipanović zadržao je prvo mjesto u Laseru i nakon trećeg dana regate. Šime Fantela i Igor Marenić su napredovali na treće mjesto u 470. Na 9. mjestu Laser Radiala je Tina Mihelić, 17. je u Finnu Ivan Kljaković Gašpić

Dug dan na regatnim poljima predolimpijske regate u Rio de Janeiru, u prvom redu za laseraše, finn i ženski 49er, koji su isplovili oko 11 sati na tri vanjska polja izvan zaljeva Guanabara. No, uzalud. Vjetra nije bilo, svega 2-3 čvora. Flota je čekala nekoliko sati, da bi ih regatni odbor pri kraju danu premjestio na unutarnja polja u zaljevu, nakon što su klase koje su tamo bile odradile svoj dio programa. Vjetra je bilo i dalje dovoljno unutra, tako da su i laseraši, finaši i ženski 49er danas ipak uspijeli odjedriti jedan plov. U sumrak su se zadnje flote vratile s regatnih polja, znači po lokalnom vremenu oko 17.30.
Unatoč skromnijem 16. ulazu u petom plovu regate za Laser Tonči Stipanović uspio je zadržati prvo mjesto.
- Šest sati na moru. Kad smo konačno zajedrili plan je bio ići na desnu stranu polju, međutim nije bila dobra odluka, pa sam od starta bio u zaostatku za vodećima, među posljednjima sam došao na prvu oznaku. Dobro sam odjedrio prvu stranicu niz vjetar, dosta sam nadoknadio i kroz drugu stranicu u vjetar preko lijeve strane, iako mi je brzina bila jako loša, mislim da mi je jarbol oslabio nakon jučerašnjeg dana. Ušao sam 16., mogao sam još koje mjesto bolje, ovako što je tu je, odbacit ću to, svi imaju po jedan loš plov, sve je pod kontrolom - rekao je Tonči.

Najbliži protivnik mu je Britanac Nick Thompson na drugom mjestu.
Odličan dan za Šimu Fantelu i Igora Marenića. Dvojci klase 470 su bili na unutrašnjim poljima, gdje su bez poteškoća odradili dva plova. Sedmo mjesto u trećem plovu regate za 470, pobjeda u četvrtom donijeli su Šimi i Igoru izvrsno treće mjesto ukupnog poretka.

- Drugi dan je prošao jako dobro za nas, stvarno smo zadovoljni. Puhalo je desetak čvorova, bilo je fizički dosta zahtijevno, nije ni taktički bilo jednostavno, napravili smo dobar posao i sve odluke su nam bile na mjestu. U prvom plovu smo startali jako dobro na lijevoj strani, sve je izgledalo odlično, ali ipak je prošla malo bolje druga strana, na prvu oznaku smo došli oko desetog mjesta. Uspijeli smo se probiti do sedmog i zadovoljni smo tim jedrenjem. U drugom plovu smo se odlučili za desnu stranu polja jer je bilo dosta očito da je zbog i vjetra i morske struje ta strana bolja. Uspijeli smo vrhunski realizirati start i kasnije je, pod navodnicima, bilo jednostavno. Imali smo solidnu brzinu i zbog morske struje je oko nas ostalo samo pet - šest brodova s kojima smo regatavali. Tu drugu smo odradili vrhunski do kraja i ušli prvi - ispričao je Igor Marenić.

Vodstvo su preuzeli Amerikanci Mcnay i Hughes.

Tina Mihelić zabilježila je 11. ulaz, nakon pet jedrenja za Laser Radial je deveta.
- Dug dan. Nekakva sredina flota, nisam baš prezadovoljna, imala sam bolju poziciju, ali sve se na kraju nekako ispremiješalo, nisam vidjela odakle su kurenti, gdje je jači vjetar, tako da 11. mjesto. Idemo dalje - kazala je vidno umorna Tina.

Prva je i dalje Litvanka Gintare Volungeviciute Scheidt.
U Finnu 17. ulaz za Ivana Kljakovića Gašpića u trećem plovu regate za ovu klasu, u ukupnom poretku zauzima istu poziciju. Problem je i dalje brzina.
- Ponavlja se priča od jučer, problem s brzinom. Pokušam u jedrenju izvući koliko mogu, ali jednostavno čim si nijansu sporiji ništa ne možeš napraviti, pogotovo u uvjetima dosta jednolične regate. To se vidi s plasmanom. Sjećam se ovako ružnog osjećaja, to je bila sezona 2013., isto brod godišta kao što je ovaj. Ne znam, da je moj brod mogao bi nešto kazati, ovako ne znam. Da je dobro, nije - komentirao je Ivan.

Nizozozemac Peter Jan Postma zadržao je broj jedan.
Sutra je trebao biti dan odmora za laseraše, međutim ništa od toga, nadoknadit će zaostali jedan plov od danas. Dvojci i Finn imaju u planu dva jedrenja.

Izvor: www.ezadar.hr