• hr
  • en
  • de
  • it

Starom Gradu još 80 vezova za nautičare

Stari Grad - Faros diči se pomorskom tradicijom od svoga osnutka (384. pr. Krista), a osobito je u 19. stoljeću bio prava pomorska sila i imao golemu flotu vlastitih jedrenjaka.

Ipak, ta vrsta brodova praktično je nestala, no Starograjani se očito ne daju, i sada kada će obilježiti 2400 godina od utemeljenja svoga grada, ozbiljno ulažu u uređenje luke, te uz putnički prijevoz sve više razvijaju i nautički turizam.
- Zapadna luka Faros najveća je otočna luka, a županijska Lučka uprava je još 2013. na zapadnom dijelu gradske luke u uređenje rive, gata i privezišta za domicilne brodice investirala pet milijuna kuna. Time smo došli do 90 nautičkih vezova i veselimo se što je Stari Grad tijekom ljetnih sezona prepun jahti, jedrenjaka i drugih nautičkih plovila.
Sada smo se na predjelu Priko okrenuli proširenju postojeće obale te uređenju obalnog zida s četiri obalna gata i još 80 komercijalnih vezova, što bi trebalo biti gotovo do lipnja. Međutim, to nije sve jer se paralelno radi i Babareta vala, gdje ćemo imati 68 vezova za domicilne brodice, a uskoro će se graditi i sanitarni čvor za nautičare vrijedan 800 tisuća kuna - kazao je Vinko Maroević, gradonačelnik Staroga Grada.
Investitor ovih radova vrijednih gotovo 15 milijuna kuna je županijska Lučka uprava, a izvodi ih tvrtka "Marconi inženjering" d.o.o. iz Splita. Voditelj gradilišta Zdravko Geder također je potvrdio da sve ide po zacrtanoj dinamici.
Ulažu se maksimalni napori jer bi i oni kao izvođači radova bili presretni da nova obala, duga čak 530 metara, bude u potpunosti izgrađena već za veliku obljetnicu grada.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr