• hr
  • en
  • de
  • it

Stari drveni leut Slobodna Dalmacije pomladio se u obiteljskom škveru Bocel u Omišu

Pri kraju devetnaestog stoljeća u Americi je dr. James Naismith napisao pravila nove igre koju danas poznajemo po imenu košarka, Hrvatska je još bila dio Austro-Ugarske Monarhije, u Velikoj Britaniji osnovan je nogometni klub "Manchester United", a na otoku Korčuli nastao je jedan leut. Tada, vrlo vjerojatno, ni po čemu poseban, ali danas, 121 godinu kasnije, itekako vrijedan komadić povijesti koji se ove subote ponosno šepurio na pučini ispred Omiša.
- Auuuu, vidi lipotana, ma ko se za njega isprsio da mi je znat, lipo će zaradit ovo lito - već danima Omišani bruje o kapitalcu koji se iz vedra neba pojavio privezan za most na ušću. Pa sve mjerkaju, komentiraju i nagađaju tko bi mogao biti ponosni vlasnik.
Nesvjesni da ime vlasnika, crno na bijelo, piše na samom brodu. Slobodna Dalmacija natpis je koji stari drveni leut nosi na svojim jedrima, a novinska kuća čije izdanje upravo čitate stari i zapušteni leut prvi je put obnovila 2008. godine za Svjetski festival mora i mornara u Brestu.
- Treba biti iskren i reći da se od tada o leutu nije brinulo kako ovaj velikan zaslužuje. Na vezu u splitskoj Zenti postao je gotovo zaboravljen, a kad smo ga prije četiri mjeseca otišli "povirit", bio je gotovo potonuo. Odmah smo se zaputili u "Slobodnu", gdje su pokazali veliki senzibilitet za problem i učinili znatan napor da se brod spasi - na predstavljanju novog lica starog leuta izjavio je Saša Lukić, tajnik Udruge za promociju hrvatske maritimne baštine "Cronaves".
A za akciju spašavanja odabran je mali obiteljski obrt "Bocel" iza kojega, znaju svi Omišani, stoje čuvena braća Golub. Vječno nasmijani Ante i Ivo na dan kad je korčulanski leut stigao u njihovu radionicu napravili su pravu malu feštu.
- Stiglo nas je tridesetak, za sve Omišane koji znaju nešto o brodovima to je bila velika stvar. A onda, kad smo skinili ceradu s broda - muk. Samo tišina i ljudi su počeli odlazit jedan po jedan. Ostali smo na kraju samo nas dva brata, a moran priznat da je i mene uvatilo malodušje. "Propalo je i Rimsko Carstvo, može i leut", reka san bratu, ali on nije tija ni čut. Okružio ga je dva puta i reka da "nema šanse, spašavamo ga pa makar mi propali" - prepričava početak 
obnove leuta Ivo Pešić, koji je zajedno s bratom u protekla tri mjeseca svakog dana radio da mu vrati prvotni sjaj.
I, kao što vidite na slikama, uspjeli su. Leut, kao da mu je 21, a ne 121, uspješno je odradio i testnu vožnju s novinarima, a kao konačna potvrda dobro obavljenog posla stigla je i vijest da ovaj ljepotan napravljen 1894. godine kao najstariji od 12 hrvatskih brodova početkom svibnja odlazi na veliku pomorsku smotru Tjedan zaljeva Morbihan, na jugu Francuske.

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/