• hr
  • en
  • de
  • it

Stakleni eksponati s morskog dna

Novovjekovno staklo iz podmorja Istre i Dalmacije naziv je izložbe otvorene jučer u galeriji C8 u Puli. Izložbu je organizirao Muzej antičkog stakla iz Zadra.

- Tijekom ronjenja duž obala Istre i Dalmacije pronađena su mnoga nalazišta i na njima brojni zanimljivi nalazi. U prvom su planu uvijek rimski nalazi, poput amfora, mada se u morskim dubinama pronalaze i mnogi drugi odbačeni i izgubljeni predmeti iz ostalih razdoblja koji zaslužuju naše zanimanje, kazao je jedan od autora izložbe, Luka Bekić, ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru.

Tema ove izložbe je staklo pronađeno u hrvatskom podmorju, u raznim uvalama i sidrištima, te na otocima i rtovima uz plovne putove, uglavnom je to staklo kojim su se koristili mornari za svoje potrebe na brodovima koji su plovili uz obale Istre i Dalmacije. To su mogli biti hrvatski moreplovci, ali i brojni drugi, ne samo iz zemalja Sredozemlja nego i iz sjevernih i zapadnih dijelova Europe.

Najčešći stakleni nalaz koji se može pronaći u našem moru jest boca, posebice kada govorimo o prilikama iz novovjekovnog razdoblja. Boce koje se mogu datirati iz razdoblja od 16. do 19. stoljeća razlikuju se po oblicima.

Boce i slične posude su u razdoblju od 16. do 19. stoljeća zatvarane plutenim i staklenim čepovima, izuzetno i nekim metalnim čepovima. Pronađene su i dvije vrlo zanimljive posude nalik na zdjele, s uvučenim dnom, ukrašene okomitim rebrima.

Tijekom podvodnih arheoloških istraživanja u Veštru pronađen je veći broj različitih arheoloških perli, dijelova boca, zdjela i drugih posuda, koje se mogu datirati od 16. do 18. stoljeća.

Od sredine 19. stoljeća izrada staklenih posuda, poglavito bova, počinje se odvijati u manufakturama koje se opremaju tehnički sve naprednijom opremom i dovode do automatizacije proizvodnje.

Pozdravne su riječi na otvaranju izložbe, uz Luku Bekića, uputili i Roko Surić, jedan od autora postava, te ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

Izložba se može razgledati do 27. listopada.

Izvor: http://www.glasistre.hr