• hr
  • en
  • de
  • it

Srpanj zasad podbacio: prazan svaki drugi krevet

Protekle subote prvog jačeg turističkog vikenda u glavnom dijelu sezone, svaki drugi krevet u komercijalnom smještaju u Hrvatskoj bio je - prazan.
Iako su se iz Hrvatske turističke zajednice pohvalili činjenicom da je prve srpanjske subote u Hrvatskoj noćilo više od pola milijuna gostiju, činjenica je da je to tek polovica od ukupnih kapaciteta koji su u nas stavljeni na raspolaganje, pa je to potvrda da se sezona tek (usporeno) zahuktava, a daleko je od bilo kakvih rekorda ili "udarnih valova".

Sve to se, naime, vidi u podacima iz novog elektronskog sustava prijave gostiju eVisitor, koji od ove godine prvi put registrira novim načinom prijave sve goste u pojedinim kapacitetima u Hrvatskoj, ali samo na točno određeni dan.

Lijepo zvuči, ali...
Evo i konkretnih brojeva: najviše gostiju u dosadašnjem dijelu godine zabilježeno je u subotu, 2. srpnja, kada je registrirano 589.015 noćenja. Lijepo zvuči, ali valja znati da Hrvatska na tržište stavlja ukupno tek nešto manje od milijun kreveta, mjesta u kampovima i marinama, pa su na taj dan za koji su podaci objavljeni, hrvatski hoteli u prosjeku bili popunjeni 79,5 posto. Popunjenost kampova iznosila je 50,2 posto, dok je obiteljski smještaj bio na 39,3 posto popunjenosti, kaže eVisitor.
Na razini svih kapaciteta koje Hrvatska u turizmu ima u ovoj godini, prosječna popunjenost toga najboljeg ovogodišnjeg dana iznosila je tek 46,7 posto, što znači da je 53 posto naših turističkih kapaciteta toga dana na početku srpnja bilo bez gostiju.
Istina, u turizmu brojke gostiju "na dan" nikada nisu bile upotrebljive jer je već sutradan moglo doći ili otputovati još sto tisuća gostiju pa da se slika naše posjećenosti izmijeni nabolje ili nagore. Problem je što se od ove godine turistička statistika preko eVisitora ne može usporediti ni sa čim iz lanjskih podataka.
Jer, ove godine eVisitor broji goste svakog dana, a mjesečni podaci turističkih zajednica dostavljaju se Državnom zavodu za statistiku (DSZ) koji ih obrađuje i tek oko 50 dana kasnije kaže što smo i koliko napravili u pojedinom mjesecu.
Tako je tek nedavno DZS objavio kako smo do kraja travnja imali rast dolazaka gostiju od 7,5 posto, a noćenja su rasla 6,1 posto. No, ono što većinu zanima jest kakav je bio turistički lipanj, a to ćemo iz DZS-a saznati negdje u vrijeme blagdana Velike Gospe, a o prometu u kolovozu ćemo čuti više tek ove jeseni.
Do tada se treba zadovoljiti brojkama gostiju "na dan" koje baš i nisu spektakularne na pragu "špice" sezone. Podsjetimo, najavljivalo se da će hoteli već od početka srpnja biti puni, a privatni smještaj prihvaćati "viškove" gostiju koji ne mogu naći smještaj u hotelima. No, prema podacima eVisitora koji sada "očitava" sve detalje u našem turističkom prometu, prvog srpanjskog vikenda stvari su izgledale drugačije.
Tako najveći dio gostiju proteklog vikenda nije boravio u hotelima, nego u obiteljskom smještaju u kojemu je zabilježeno 35,8 posto svih noćenja, dok ih je tek 22,9 posto bilo u hotelima, a 21,1 posto noćenja ostvareno je u kampovima.
Takav omjer nije se, srećom, dogodio zato što bi naši gosti zaobilazili jadranske hotele (iako 20 posto praznih hotelskih postelja na početku srpnja treba zabrinjavati!), nego naprosto stoga što je kreveta u obiteljskom smještaju tri puta više nego onih u hotelima.
Tako je čak i na samom početku srpnja, kada se mnogi domaćini tek bore za prve goste, obiteljski smještaj ugostio znatno više turista nego hoteli i kampovi. I tako će vjerojatno biti tijekom cijele sezone, s obzirom na to da smještaj u domaćinstvima ima jednako postelja koliko hoteli, kampovi i marine zajedno.
U prvom srpanjskom vikendu najveći broj gostiju u Hrvatsku je stigao iz Slovenije, Njemačke, Češke, Poljske i Austrije, a najviše ih se smjestilo u mjestima s najvećim turističkim kapacitetima, pa su najbrojniji posjeti Rovinju, Poreču, Dubrovniku, Medulinu i Umagu.

Krcati aerodromi
Zračne luke na Jadranu prvog srpanjskog vikenda zabilježile su znatan rast prometa u odnosu na lani. Većina ima porast iznad 10 posto.
Zračna luka Dubrovnik u lipnju bilježi rast broja putnika za 17,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najprometniji dan u povijesti tog aerodroma zabilježen je 30. lipnja, kada je bilo 16.542 putnika.
Tijekom prvog vikenda u srpnju, 2. i 3. srpnja, nastavljen je pozitivan trend i tada je kroz dubrovački aerodrom prošlo 30.200 putnika, podaci su dubrovačke Zračne luke.
- To je iznad svih očekivanja i planova. Očekivali smo godišnji rast prometa od 3 do 4 posto, budući da je prošla godina bila rekordna. Dvoznamenkasti rast prometa zabilježen u prvih šest mjeseci zaista nas je iznenadio i teško je prognozirati kako će izgledati ostatak sezone, kazao je Frano Luetić, komercijalni direktor i zamjenik glavnog direktora Zračne luke Dubrovnik.
Prvog vikenda u srpnju u Zračnoj luci Split ostvaren je također rekordan promet od oko 40.000 putnika sa 160 slijetanja i polijetanja zrakoplova.
- Prvog vikenda u srpnju promet u splitskoj Zračnoj luci je za oko 10 posto veći od prvog lanjskog vikenda u srpnju, kažu na splitskom aerodromu. U lipnju je po prvi put u polustoljetnoj povijesti kroz splitsku Zračnu luku prošlo više od 300.000 putnika.
U subotu i nedjelju kroz Zračnu luku Zadar prošlo je oko 8.000 putnika, što su dosad najbolji podaci za jedan vikend u ovoj godini", kazao je glasnogovornik Nikola Barač.
U prvih šest mjeseci zabilježeno je 180.000 putnika, što je na razini prošle godine, a samo u lipnju 69,5 tisuća, odnosno 1,5 posto više u odnosu na isti mjesec lani.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr