• hr
  • en
  • de
  • it

Splitski pomorski policajci u Sredozemlju spasili 137 migranata

Policijski službenici Postaje pomorske policije Split koji su 30. srpnja brodom Obalne straže Republike Hrvatske "Andrija Mohorovičić" krenuli u operaciju "TRITON 2015" na Mediteranu zabilježili su nove uspjehe.
U svega desetak dana angažmana, već su sudjelovali u tri akcije spašavanja života migranata, pri čemu su pokazali visoku razinu profesionalnosti i obučenosti postupajući sukladno europskim standardima.
Samo u posljednjoj akciji, koja je izvedena u nedjelju, 9. kolovoza, s prekrcanog ribarskog plovila duljine 15 metara spasili su 221 migranta, od čega 36 žena, 64 djece i 121 muškarca.
U izuzetno složenim uvjetima za postupanje policijski službenici pokazali su veliku požrtvovnost i humanost u spašavanju ljudskih života, osobito u odnosu na postupanje prema ženama i djeci. Posebno su vodili računa o poštivanju temeljnih ljudskih prava, zbog čega su primili pohvale od talijanskih partnera u operaciji, stoji u policijskom priopćenju.
Samo nekoliko dana ranije, s neispravne jedrilice spasili su 37 migranata, dok je tijekom postupanja 6. kolovoza s ribarskog plovila spašeno ukupno 480 migranata. 
Hrvatskim plovilom spašeno je njih 137, od čega 66 žena, 56 djece i 15 muškaraca, dok su plovilom švedske obalne straže "Poseidon" spašeni preostali migranti. Budući da su plovili ribaricom duljine samo 20 metara, koja je bila višestruko prekrcana, a pogonski stroj bio je neispravan, spašeni su u posljednjem trenutku.
Inače, cilj "TRITONA 2015." kojom upravlja Europska agencija za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama država članica Europske unije zaštita je vanjskih granica, odnosno sprječavanje nezakonitih ulazaka migranata iz sjeverne Afrike na područje Europske unije te sudjelovanje u akcijama traganja i spašavanja života velikog broja migranata, koji se u pokušaju nezakonitog ulaska nađu u pogibelji na moru. 

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/