• hr
  • en
  • de
  • it

Splitska vrata od 320 tona branit će Veneciju od poplave

Prva čelična vrata koja se u splitskom škveru rade za zaštitu Venecije od poplava spremna su za transport i čekaju, omotana folijom, dok Talijani pripreme teren za njihov prihvat.
Veliki posao škverana koji mora biti dovršen do polovice 2017. godine u punom je jeku - čak 24 ustave su trenutno u različitim fazama proizvodnje, a na njima svakodnevno radi do 500 ljudi.
Brodosplit, koji je malu ulogu u najvećem građevinskom projektu u povijesti Italije, vrijednom sedam milijardi eura, izborio na međunarodnom natječaju, dužan je isporučiti 41 od ukupno 80 čeličnih brana - 21 za prolaz Malamocco i 20 za prolaz Chioggia.

U igri još 20 vrata
Vrijednost posla je 54 milijuna eura. Raspisan je nedavno i natječaj za četvrti prolaz, San Nicollo, pa je realno očekivati da škver dobije izradu još 20 vrata što bi vrijednost ovog posla podiglo na 80 milijuna eura.
Iako ga dio javnosti doživljava kao izvedbu niže vrijednosti od gradnje broda, riječ je o možda najzahtjevnijem projektu u splitskom brodogradilištu u posljednjih 30 godina. Zašto?
- Ovo je gradnja offshore konstrukcije koja se radi po znatno višim standardima i normama, sa strožim kontrolama i većom kvalitetom tehnološkog i tehničkog postupka nego u gradnji broda. Ovi objekti imaju veću dodanu vrijednost. Mogu i osobno reći da je ovo kruna mog dvadesetogodišnjeg rada - kaže Mate Lukas, direktor proizvodnje Brodosplita.
Vrata su teška po 320 tona, dimenzija 20 x 30 x 4,5 metara. Konstruirane su kao specijalni rezervoari napunjeni zrakom odnosno vodom. Napunjeni vodom ležat će na dnu mora, a punjeni zrakom podizat će se prema površini i zatvarati ulaze u lagunu. Kad se ispusti zrak ponovno će se napuniti vodom i leći na dno.
Izvedba u detaljima mora biti čista perfekcija. Ručke oko kojih se vrata okreću moraju biti u horizontalnoj toleranci od nula milimetara. Četri bačve koje idu na mjesto montaže također - nula milimetara.
- Tehnički gledano to je standardna brodograđevna konkstrukcija kao dvodno u velikom brodu, ali razliku čini dimenzijska točnost i disciplina rada koje su deset puta veće nego na brodskoj konstrukciji. Sve mora biti u nuli, nema tolerancije - objašnjava Lukas.

Čelik na 540 stupnjeva
Varenje je kritična i najvažnija točka cijelog posla. Ima pedesetak slojeva vara koji se moraju raditi 40 sati bez prestanka. Dan i noć. Čelik se pregrijava na 180 stupnjeva, onda se var mora hladiti i nakon hlađenja se ponovno odvaruje na 540 stupnjeva.
Zbog ovog projekta u škveru je ponovno pokrenuta škola vara koju svi zaposleni na projektu moraju proći i dobiti potrebne certifikate za zavarivanje u svim položajima. Posao brušenja varova nakon završenog zavarivanja je najstroži mogući jer sve mora biti besprijekorno glatko.
Monteri se isto posebno educiraju. Ima delikatnog posla i za cjevare jer su vrata opremljena cjevovodima koji ispumpavaju vodu i tlače zrak.
Specifičnost tehničke prirode je u tome što se svi varovi moraju snimati ultrazvukom, rendgenom ili magnetnom metodom, a neke točke i sa sve tri metode. Nema ni jednog centimetra koji nije ispitan i o svemu treba postojati iscrpan zapis. Nakon završetka posla investitor će, za svaka vrata, dobiti 2500 stranica detaljnog izvještaja.
Veliki posao je odrađen u pripremi ovog projekta. Od tehnologije zavarivanja do redoslijeda montaže, pjeskarenja i bojenja koje je izuzetno zahtjevno. Kupljena su i dva horizontalna transportera ukupne nosivosti 600 tona za manipuliranje gotovim vratima unutar škvera. Napravljena je i nova ukrcajna rampa.
- Ovo je unikatan projekt, ovako nešto još nije rađeno i znanje nismo mogli kupiti. Nacrt i dizajn je talijanski, a mi smo ostalo sami radili. Svu radioničku i tehnološku dokumentaciju, kompletne protokole. Ovo će biti ogromna referenca Brodosplitu, ponosno ističe Mate Lukas.

Dvadeset godina - bez popravaka
Naručitelj je tražio i dobit će trajnost zaštite konstrukcije od 40 godina, a to znači da se kad je riječ o antikorozivnoj zaštiti, u najagresivnijem mediju kakvo je more, ništa neće raditi za manje od dvadeset godina. I za jarkožutu boju se jamči najmanje 10 godina.
- Sagradili smo novu halu, uložili velike novce i trud da bi uopće mogli bojiti. Nakon pjeskarenja punih 35 dana se obavljaju tretiranja da bi vrata mogla biti finalno obojena. Pet slojeva izvana i tri sloja iznutra. Stavlja se i posebna silikonska zaštita koja je strahovito osjetljiva pa se mora zaštititi stretch folijom, pet dana nakon bojenja, da bi izdržala na zraku dok se vrata ne montiraju, tumači nam Lukas.
Osim izrade, u ovoj je priči vrlo zahtjevan i transport. Nakon što se prevezu prva, već gotova vrata, na barži dugoj stotinu metara od 5000 tona nosivosti, koju će vući remorker, vozit će se po troja vrata.
Svakih 90 dana ići će po jedna teglenica do ulaza u venecijansku luku, gdje će se obavljati prihvat i montaža. Jer, u lagunu mogu ući samo koncesionari, basnoslovno skupi. Sve je, do mjesta instalacije, na trošak Brodosplita. U krugovima transportera spekulira se kako će propisani uvjeti prijevoza pojesti svu zaradu...
- U Hrvatskoj nema tvrtke koja to može obaviti i već smo napravili predugovore s dvjema talijanskim tvrtkama koje će to odraditi. Trošak transporta je velik, ali je uračunat u ponudu. Profitabilnost? Naravno da je posao profitabilan, zato smo ga i ugovorili. Koliko će biti zarada neka ostane samo za nas. Ali, sigurno će profit biti puno veći nego na brodovima, uvjerava Mate Lukas.

'Sada radimo da bismo zaradili'
Ovim iskorakom u offshore Brodosplit se pozicionira na tržištu objekata i stječe neophodne referencije za slične pothvate. A na učestale primjedbe da se brodogradilište pretvara u veliku bravariju odgovaraju...
- Škver se pretvara u firmu kojoj je cilj zaraditi novac, a na tankerima i bulkovima nema zarade. Tražimo ono što nam može ostaviti dva eura više. Na navozu nema ničega, ali ne zadugo. Za tri-četiri mjeseca tamo će biti 'Star clipper' i kad se instalira pet jarbola visokih 60 metara itekako će se imati što vidjeti, sa smiješkom ističe Mate Lukas.

Lučke dizalice za Izrael i Tursku, jedrenjak za Monte Carlo
U škveru se radi na sve strane. Do kraja godine položit će se kobilica za 'Star clipper' najveći jedrenjak na svijetu za naručitelja iz Monte Carla, koji će biti vrhunska referenca za Brodosplit. Do kraja 2017. godine to luksuzno plovilo za 300 putnika i 150 članova posade bit će dovršeno.
Drugi veliki projekt su lučke dizalice za ukrcaj kontejnera koje će se montirati u Izraelu i Turskoj. Riječ je o zahtjevnom poslu u kojemu sekcije dužine preko 100 metara imaju dimenzijsku točnost od milimetra.
Za vlastite potrebe škverani grade i pet mini kruzera dugih po 50 metara, a u fazi razvoja i početka proizvodnje je vrlo interesantan projekt kontejnerskog broda na kombinirani pogon - dizel i LNG. Riječ je o tzv. Dream container shipu čije će sekcije biti vidljive iza nove godine.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr