• hr
  • en
  • de
  • it

Splitska plovidba neće u stečaj, u ‘buštama’ 600.000 kuna

Bivša zaposlenica "Splitske plovidbe" koja je predložila otvaranje stečajnog postupka nad kompanijom zbog nepodmirenih pet plaća, u utorak (jučer) je na Trgovačkom sudu svoj prijedlog - povukla. Kako je kazala sucu Pašku Bačiću, bivši poslodavac joj je prošlog tjedna isplatio potraživanja.
- Nisu ispunjeni uvjeti za otvaranje stečaja nad "Splitskom plovidbom" - objasnio je Ivo Juričko, odvjetnikJurice Peveca, direktora i većinskog vlasnika brodara, nakon održanog ročišta na kojem je sudac odlučio da će obustaviti postupak, te ukinuti mjere osiguranja, odnosno da će opozvati odluku o imenovanju privremenog stečajnog upravitelja tvrtke.
- Pevec je potpisao sporazum da će u roku osam dana isplatiti plaće za ostalih 15 bivših radnika na kopnu, a radi o ukupno 600 tisuća kuna. Uskoro će u potpunosti biti isplaćeni i pomorci s "Jadra" koji su odustali od ovrhe nad tim brodom - kazala je bivša zaposlenica.
Sud je tijekom postupka utvrđivanja postojanja uvjeta za otvaranje stečaja imenovao privremenog upravitelja da bi zaštitio imovinu od koje bi se, u slučaju otvaranja stečaja, namirili vjerovnici. Povod tomu bila je prodaja Jadra, zadnjeg broda u floti, zagrebačkoj tvrtki Makar Navis.
Iako je ostala bez brodova, čini se da će Splitska plovidba ipak opstati jer će u ime novog vlasnika upravljati Jadrom, te Marulom i Svetim Dujom koje je na dražbama kupio sam Pevec. Izgleda da tvrtka rješava dugove jer je vlasnik Pevec dao 104.000 kuna za ležarinu Lučkoj upravi Split, a svoje zaostale "bušte" trebali bi dobiti i posade Marula i Svetog Duje.
Kad je Lučka uprava doznala da je Splitska plovidba, koja se predstečajnom nagodbom obvezala podmiriti svoje obveze, prodala Jadro, ravnatelj te ustanove Milan Blaževski kazao je da će učiniti sve da zaštiti naplatu potraživanja. Lučka uprava je od Trgovačkog suda odmah zatražila da zaustavi brod.
Očekuje se da će Jurica Pevec podmiriti i taj dio dugovanja te da će lučke vlasti osloboditi brod koji ionako ne smije s veza jer su mu istekle sve plovidbene isprave. 

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/