• hr
  • en
  • de
  • it

Split dogodine dobiva čak 17 luksuznih hotela!

Nema nikakve sumnja da će Split u 2017. godinu ući kao veliko hotelsko gradilište. Iz godine u godinu sve bolje turističke sezone i turisti koji pristižu u grad sa svih krajeva svijeta pretvorili su Split u istinsku brend destinaciju, koja se i odlučila dodatno razvijati u tom pravcu. Uz sve veći broj privatnih iznajmljivača značajno će rasti i broj hotelskog smještaja, tako da u Splitu definitivno ne bi trebalo manjkati kreveta za svačiji džep.
Uz već postojeća gradilišta koja će se u ovoj godini primaknuti kraju, tu je i čitav niz novih lokacija na kojima se već zahuktala ili će se uskoro zahuktati teška mašinerija.
Pažnja javnosti već duže vremena usmjerena je prema zgradi "Brodomerkura" na Poljičkoj cesti, za koju su, uz splitsko Sveučilište, kako se šuška, potencijalno zainteresirani i poduzetnici iz Singapura, koji bi golemi prostor pretvorili u najveći hostel u Hrvatskoj.
Komentar na to pokušali smo dobiti od predsjednika Uprave "Brodomerkura" Ivice Kožula, koji nam je samo kratko odgovorio da zgrada još uvijek nikome nije prodana.
Jedna od poželjnih "udavača" svakako će biti i upravna zgrada Splitske banke u Krstarici, koja će se uskoro, baš kao i ostale nekretnine ove banke, isprazniti s namjerom da ih se proda. U poslovnim krugovima govori se da će njihova centralna zgrada po svoj prilici u bliskoj budućnosti postati upravo hotel te da ima ozbiljnog kupca.
No, ni u Splitskoj banci nisu bili raspoloženi komentirati takve navode, uz odgovor da njihove nekretnine još uvijek nisu prodane.
Međutim, ono što je sigurno jest da se u Splitu trenutno gradi ili će se uskoro graditi najmanje sedamnaest hotela - podaci su koje smo dobili od Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita.
Tako izdane građevinske dozvole za gradnju hotela ima "Mijama 2", u Medulićevoj ulici broj 2, u Dioklecijanovoj palači pored hotela "Vestibul". U posao se upušta istoimena tvrtka "Mijama 2", čiji suvlasnici imaju sjedište u Švicarskoj, a iza domaćeg investitora stoji ime Marije Fabijanac. Sve je čisto po pitanju dozvole i za hotel "Central", te dogradnju hotela "Cornaro" (dogradnja na bivšu glavnu poštu). Hotelskog smještaja definitivno neće nedostajati na Bačvicama.
Tvrtka "Veneficus" stoji iza hotela koji se gradi na atraktivnoj lokaciji, odmah poviše plaže, i to prema zamislima splitskog arhitekta Srđana Šegvića. Hotel bi trebao imati četiri zvjezdice, a na ukupno osam etaža te oko 7300 metara kvadratnih smjestit će se podzemne garaže, 48 luksuznih soba, restoran, lounge bar, vinoteka, kongresna dvorana, spa-centar, fitness...
U bliskom susjedstvu, tvrtka "Špinut" d.o.o. ima dozvolu za realizaciju hotela uz Villu Rosinu, a tvrtka "Onyx" d.o.o. trebala bi graditi hotel odmah iza Ville Rosine. Inače, iza potonje stoji Josip Komar, koji također stoji i iza projekta Westgatea. Zemljište za taj hotel procjenjeno je na 4,8 milijuna kuna, a tvrtka je trenutno u fazi ishodovanja građevinske dozvole. Samu Villu Rosinu kupio je, pak, vlasnik "Tommyja" Tomislav Mamić, u namjeri da na tom mjestu napravi luksuzni hotel s osamdesetak soba.
U tijeku je i gradnja hotela u Vukovarskoj ulici, investitora "Neoplazma" d.o.o., čiji bi ukupni kapacitet trebao biti dvadeset soba. Hotel će imati tri zvjezdice, premda ulagači tvrde da će usluga biti na višoj razini, a sastojat će se od podruma, prizemlja i tri kata. Podrum je namijenjen za wellness sadržaje, prizemlje za recepciju i restoran, a iznad će biti 20 soba.
I Varoš će dobiti novu turističku "uzdanicu" - tvrtka "Expletus" d.o.o. stoji iza projekta koji bi se trebao napraviti u Kamenitoj ulici.
Jure Pejković trebao bi izgraditi Aparthotel, na adresi Put Radoševca. Za to ima izvršnu građevinska dozvola, koja, međutim, nije pravomoćna jer je pokrenut upravni spor.
Tu je i niz objekata koji su dobili građevinske dozvole prije nešto više vremena, no trenutačno su u fazi mirovanja. Tako, kako nas obavještavaju u Gradu, stagniraju radovi na drugom tornju Westgatea, u mirovanju su i Villa Rosina, Small Mall - Centar Brač, te hotel "Marjan". No, riječ je mahom o velikim objektima, koji će nakon svog završetka označiti pravi turistički zamašnjak.


'Fikus' čeka čiste papire, 'Ambasador' dozvolu
Nekoliko je objekata koji čekaju na zeleno svjetlo, odnosno "čiste" papire. Tako je hotel "Split" zatražio građevinsku dozvolu za paviljon "Fikus", koja bi, kako doznajemo, trebala biti ovih dana odobrena. I poznati poduzetnik Jako Andabaka čeka na svoje papire kako bi započeo s gradnjom hotela "Dioklecijan", koji bi se smjestio na Trsteniku, desetak metara od mora, a krasilo bi ga pet zvjezdica. U tu svrhu Andabaka je osnovao tvrtku "Imperator Dioklecijan" s kapitalom od 57,5 milijuna, a na toliki iznos procijenjeno je i zemljište na kojemu će se hotel graditi. Novi splitski hotel vrijedan je više od 200 milijuna kuna, trebao bi niknuti na parceli od 8000 metara četvornih. Imat će sedam etaža s ukupno 200 soba, velikom kongresnom dvoranom, bazenom, spa-centrom, restoranima... Na dozvolu čeka i hotel "Ambasador", kao i tvrtka "Bremen", obitelji Surić, koja ima planove realizirati hotel na Mejama.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr