• hr
  • en
  • de
  • it

Spašeno šest poljskih nautičara sa nasukane jedrilice u Komiškoj vali

Jedrilica sa šesteročlanom posadom nasukala se noćas na otoku Visu uslijed ne mogućnosti sidrenja zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta na moru.
Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka), noćas, 25. rujna u 01.09 sati posredstvom obalne radio postaje ORP Splitradio, zaprimili su poziv pogibelji posade jedrilice „Estela", dužine 11 metara, hrvatske zastave sa šest članova posade, koji su dojavili nasukanje u Komiškoj uvali u neposrednoj blizini luke Komiža, otok Vis.
MRCC Rijeka je odmah po dojavi pokrenula koordiniranu spasilačku akciju u suradnji sa Lučkom kapetanijom Split, a obavijest o nasukanju jedrilice upućena je Pomorskoj policiji Split te vlasniku jedrilice, hrvatskoj charter tvrtki.
U komunikaciji sa posadom nasukane jedrilice ustanovljeno je da se na jedrilici nalazilo šest članova posade, svi državljani Republike Poljske među kojima, srećom, nije bilo ozlijeđenih, niti su dojavili prodor mora u potpalublje, ali zbog izrazito nepovoljnih vremenkih uvjeta na moru i u cilju preveniranja stradavanja posade, Središnjica je posredstvom ORP Splitradio prema svim sudionicima u pomorskom prometu u blizini pozicije nasukanja uputila radijsku obavijest i poziv na uključenje u spasilačku akciju.
Nedugo potom, slijedom upućene radio obavijesti, u MRCC Rijeka odazvao se zapovjednijk hrvatske ribarice „Jež", koji je ubrzo doplovio na poziciju nasukanja, prekrcao šesteročlanu posadu na ribaricu te ih prevezao u Komižu, kamo su pristali noćas u 02.10 sati, čime je ova akcija uspješno okončana.
Rano jutros je vlasnik plovila, charter tvrtka obavio komercijalno odsukavanje i tegalj jedrilice, dok na poziciji nije uočeno nikakvo onečišćenje mora i morskog okoliša.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr