• hr
  • en
  • de
  • it

Spašavanje nautičara kod Paga

Koordiniranom akcijom spašen je slovenski državljanin koji je nestao u utorak tijekom plovidbe jedrilicom po jakom nevremenu između otoka Paga i Vira. Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) posredstvom Pomorske policije Zadar zaprimila je u 15.35 sati dojavu o nestalom nautičaru, M.H. (50), slovenskom državljaninu, koji se tijekom u ranog popodneva otisnuo u plovidbu paškim arhipelagom, slijedom čega je u koordinaciji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Zadar poduzeta akcija traganja i spašavanja.
Slovenac se s otoka Vira u plovidbu otisnuo malom jedrilicom, 4,5 metara dužine (tip laser) prema otoku Pagu, no, pod jakim udarima južnoga vjetra nije mogao upravljati, te se nasukao na hridi otoka Paga, na poziciji nasuprot virskog rta Bobovik, gdje je nedugo potom pronađen i spašen.Obzirom da je u trenutku pronalaska bio u stanju šoka i prilično pothlađen, službenici zadarske Kapetanije prevezli su ga na otok Vir gdje su ga preuzeli djelatnici Htine medicinske pomoći, ali bez potrebe za hospitalizacijom.
Službenici zadarske Kapetanije su odmah po zaprimanju dojave od MRCC Rijeka krenuli u koordiniranu spasilačku akciju, te su u 15.50 sati isplovili iz Zadra prema Kanalu Nove Povljane, gdje je posljednji puta uočen. Istovremeno, MRCC Rijeka je putem Obalne radio postaje ORP Rijeka-radio odaslala obavijest svim sudionicima u pomorskom prometu o nestalom nautičaru, a akcija je informacijski koordinirana i sa Pomorskom policijom Zadar, čijim službenicima su također dojavljeni podaci o nestalom slovenskom nautičaru.

Izvor: http://zadarski.slobodnadalmacija.hr