• hr
  • en
  • de
  • it

Spašavanja na moru

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) danas je zbog jakoga nevremena duž obale koordinirala cijeli niz akcija spašavanja u kojima nije bilo potrebno angažiranje plovila nadležnih službi, no u nekoliko događaja na splitskom i zadarskom plovnom području u akcije spašavanja bile su uključene nadležne kapetanije i postaje Pomorske policije.
Putem Županijskog dojavnog centra 112 Split danas u 13.52 sati u Središnjicu je zaprimljen poziv voditelja grupe od sedam kajakaša koji su krenuli iz Visa prema Komiži, ali nakon prolaska uvale Oključna jedan kajakaš, izraelski državljanin, odvojio se od skupine te su ga izgubili iz vidokruga, o čemu je MRCC Rijeka obavijestila nadležnu Lučku kapetaniju Split, čije je plovilo odmah stavljeno u pripravnost, dok je u intervenciju upućeno plovilo Pomorske policije iz Visa, budući se nalazilo najbliže dojavljenoj poziciji nestanka kajakaša. Središnjica je putem Obalne radio postaje ORP Splitradio uputila poruku hitnosti o nestanku kajakaša svim sudionicima u pomorskom prometu na splitskom plovnom području, no srećom, već u 15.04 sati od strane Pomorske policije dojavljeno je o pronalasku kajakaša živog i zdravog, koji je pridružen kajakaškoj skupini, te su potom svi prepraćeni u luku Komiža.
Nedugo potom, u 15.15 sati u Središnjicu je zaprimljena dojava da se u uvali Stiniva na otoku Visu pod jakim udarima juga nasukala jedrilica, o čemu je obaviještena Lučka kapetanija Split, odnosno nadležna Lučka ispostava Vis čiji djelatnici su isplovili prema dojavljenoj pozciji nasukanja. Prema prikupljenim podatcima u kontaktu sa voditeljem privatne jedrilice naziva „Tom", luke upisa Split sa šest članova posade, svi Austrijanci od kojih nitko nije ozlijeđen, ustanovljeno je da se dogodio kvar pogonskoga stroja što je uzrokovalo nasukanje, stoga su djelatnici Ispostave u asistanciju su poveli i brodske mehaničare. Kako zbog olujnoga juga nije bilo moguće doploviti do nasukane jedrilice, na mjesto nasukanja uspjelo se doći kopnenom stranom. Pogonski stroj jedrilice popravljen je u 18.00 sati, a kako na jedrilici nisu uočena ozbiljnija oštećenja uspješno je obavljeno odsukavanje nakon čega su djelatnici Ispostave odobrili daljnju plovidbu, te je jedrilica nastavila vlastitim pogonom prema luci Vis. Na mjestu nasukanja nije uočeno onečišćenje mora.
Istovremeno sa prethodnom dojavom u Središnjicu je u 15.15 sati posredstvom Obalne radio postaje ORP SplitRadio zaprimljen poziv pogibelji od posade jedrilice koja se nasukala kod Dugog otoka, o čemu je obaviještena Lučka kapetanija Zadar. U komunikaciji sa voditeljem nasukane jedrilice naziva „Aphia II" sa sedam njemačkih državljana, utvrđeno je da ih je tijekom plovidbe uz Dugi otok iznenadilo jako nevrijeme te su se nasukali u zaljevu Pantera. Kako nitko od članova posade nije ozlijeđen, a u jedrilicu nije prodiralo more, posadi je poručeno pričekati smirivanje nevremena, a prema pozciji nasukanja upućeno je plovilo tvrtke specijalizirane za pružanje pomoći na moru, te je jedrilica uspješno odsukana u 19.10 sati, nakon čega je samostalno nastavila daljnju plovidbu. Na mjestu nasukanja nije uočeno onečišćenje mora.

Izvor: www.mmpi.hr