• hr
  • en
  • de
  • it

Spas za utopljenike

Angažman broda "Andrija Mohorovičić" u spašavanju imigranata koji se pokušavaju domoći europskih obala, a sve češće stradavaju u Sredozemlju, Hrvatsku bi moglo opteretiti financijski, ali ne i sigurnosno, ističe umirovljeni admiral Zdravko Kardum, bivši zapovjednik Hrvatske ratne mornarice i Obalne straže.
- Status Obalne straže kod nas nije riješen na adekvatan način, pa mislim da se trošak angažmana neće moći nadoknaditi iz fondova EU-a - ističe Kardum, ali nije htio niti okvirno procijeniti koliki bi taj trošak mogao biti. Ovisi, kaže, o aktivnostima broda i visini dnevnica koje će posada primati.
Našu molbu da napravimo reportažu s "Mohorovičića" iz Ministarstva obrane su odbili uz obrazloženje da je "navedeni brod angažiran na zadaći vezanoj uz nadzor ZERP-a te se nalazi izvan matične luke". Zanimali su nas još neki aspekti ovog angažmana, no iz MORH-a su se oglušili na ostala pitanja.
- "Mohorovičićeva" izočnost ne bi trebala ugroziti hrvatske interese. S jedne strane zbog toga što se oni čuvaju i u Sredozemlju, a s druge zato što ZERP može nadzirati brod "Faust Vrančić", a kada nisu ekstremno teški uvjeti, i ostala četiri ophodna broda - ističe Kardum.
Dobro, ako Hrvatska neće imati štete, kakvu će korist imati imigranti? Onako, laički, ne čini se da "Mohorovičić" može primiti puno ljudi.
- Brod ima 30-40 članova posade i može ukrcati do 300 ljudi. Uz to, njegov će angažman pridonijeti jačanju reputacije Hrvatske kao pomorske države. Mislim da je to u redu, moramo dati doprinos EU-u sada kad smo članica - smatra Kardum.
Igor Tabak, vojni analitičar portala Obris, smatra kako je ovakvu odluku trebalo donijeti promišljenije.
- Vjerujem da naše Oružane snage žele imati nekakvu ozbiljnu akciju, a "Mohorovičić" je jedini brod Hrvatske ratne mornarice koji može sudjelovati u akciji poput ove koja donosi veliku vidljivost zemlji sudionici. I to je dobro.
No, ovakav odlazak u misiju koja je, za pojmove naše mornarice, daleko, prilično je izvan standardnih gabarita.
Mislim da je ta odluka optimistična. Bilo bi mi draže vidjeti ovako ozbiljnu misiju s više planiranja i kao dio sustavnog podizanja aktivnosti HRM-a, a ne kao incident. Uz to, odluka je donesena prilično naglo i očito računa na spremnost ljudi, entuzijazam, ali i na sreću - nabraja Tabak.
Podsjeća na to da "Mohorovičić" jest nedavno remontiran, ali je "relativno staro plovilo, što je faktor koji može dovesti do neočekivanih situacija u kojima ni posada nema dovoljno iskustva".

Admiral Kardum informirao nas je o karakteristikama brodova. "Mohorovičić" je prije više od 40 godina izgrađen u Poljskoj za sjeverna mora, pramac mu je ojačan, nekoć je korišten kao hidrografski brod, pa školski, a od 2008. godine u sastavu je Obalne straže.
"Vrančić" je, pak, izgrađen u Beogradu, za spašavanje podmornica. Nešto je lošiji, može ploviti po teškome moru, kraći je, ima veću palubu, ali i više troši, pa bi njegov odlazak u Sredozemlje bio skuplji oko 20 posto.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr