• hr
  • en
  • de
  • it

SP 2011. u Perthu najavljeno na koferenciji za novinare

Od 3. do 18. prosinca oko 1200 jedriličara s 850 jedrilica iz oko 60 zemalja svijeta jedrit će u australskom Perthu na Svjetskom prvenstvu svih olimpijskih klasa. U igri su svjetske medalje, ali i 75 % olimpijskih normi za London 2012. O tome je bilo govora danas na konferenciji za novinare u prostorijama HJS-a, na kojoj su govorili sportski direktor HJS-a Marko Mišura, jedriličari Tina Mihelić, Šime Fantela i Igor Marenić.

Izjave: Šime Fantela i Igor Marenić, Tina Mihelić, Marko Mišura

Hrvatsku će u Australiji predstavljati 25 jedriličara i jedriličarki u devet od deset olimpijskih disciplina:

Muški samac Laser: Tonči Stipanović, Milan Vujasinović, Daniel Mihelić, Aron Lolić, Ivan Taritaš, Filip Matika
Ženski samac Laser Radial: Tina Mihelić
Muški teški samac Finn: Ivan Kljaković Gašpić
Muški dvojac 470: Šime Fantela/Igor Marenić
Ženski dvojac 470: Enia Ninčević/Romana Župan
Skiff: Pavle Kostov/Petar Cupać
Keelboat Zvijezda: Marin Lovrović/Siniša Mikuličić, Mate Arapov/Ante Šitić, Dan Lovrović/Marin Lovrović st.
Muška daska RS:X: Luka Mratović, Mihovil Fantela
Dvobojsko jedrenje (žene): Petra Kliba/Gea Barbić/Tajana Ganić

U dijelu disciplina naš je cilj olimpijska norma, u nekima pak letvica je prošle tri godine postavljena značajno više. U Finnu, 470, Laseru i Laser Radialu naši predstavnici zadnje tri godine dominiraju europskom scenom, a uzeli su i dvije svjetske medalje. 2009. Šime Fantela i Igor Marenić bili su svjetski prvaci, a Ivan Kljaković Gašpić uzeo je svjetsku broncu. Fantela/Marenić u Perth dolaze kao aktualni europski prvaci, s europskim zlatom stiže i Tonči Stipanović, dok Kljaković Gašpić i Tina Mihelić imaju naslove europskih viceprvaka 2011. Olimpijska norma u ovim disciplinama nije upitna. U sportu je, naravno, uvijek sve moguće, ali zaista bi bilo veliko iznenađenje da nakon SP-a 2011. nemamo potvrđena mjesta za OI 2012. u ženskom i muškom samcu, muškom dvojcu i muškom teškom samcu.

Naši jedriličari u skiffu, ženskom dvojcu i muškoj dasci praktički stalno na regatama jedre unutar norme. Vrlo ozbiljno pripremale su se i naše posade u klasi Zvijezda, gdje je kvota vrlo mala, dok će ženska posada predvođena Petrom Klibom pokušati ostvariti nemoguće.

Kvote po disciplinama - Finn: 18 nacija, Laser: 35 nacija, 470 (m): 19, 49er: 14, Zvijezda: 11, RS:X (m): 28, Laser Radial: 29, 470 (ž): 14, RS:X (ž): 20, dvobojsko jedrenje (ž): 8.

U jedrenju na OI u svakoj klasi može nastupiti samo jedan predstavnik neke zemlje. Za discipline u kojima imamo više od jednog kandidata Perth je ujedno i regata koja zaključuje nacionalnu izbornu olimpijsku ljestvicu, naravno pod uvjetom da se napravi norma. Preostalih 25 % mjesta za OI „dijelit" će se na svjetskim prvenstvima 2012., mahom u svibnju.

U Kini 2008. nastupili smo s rekordnih deset sportaša u sedam disciplina. Od jedriličara koji u ovom ciklusu pretendiraju na status olimpijca u Kini su jedrili Kljaković Gašpić, Fantela/Marenić, Kostov/Cupać, Lovrović/Mikuličić, Mratović. U Laseru je nastupio Luka Radelić, a u Laser Radialu Mateja Petronijević, koji više nisu aktivni u olimpijskom jedrenju. Bez obzira što nije pala medalja u Kini je ostvareno puno značajnih koraka u razvoju hrvatskog jedrenja, kao i neki od naših najboljih rezultata na OI ikad. U Kini smo prvi put nastupili u skiffu, ženskom samcu i muškoj dasci, te u Zvijezdi nakon čak 50 godina. Nastupili smo u dva finalna plova za odličja, osmo mjesto zauzeo je Ivan Kljaković Gašpić, a deveto Šime Fantela i Igor Marenić. Naš najbolji rezultat i dalje je 4. mjesto Karla Kureta u Finnu u Ateni 2004., te 5. mjesto Antona Grega i Sime Nikolića u Flying Dutchmanu još 1972.

Izvor: www.hjs.hr