• hr
  • en
  • de
  • it

Šoltani postali Onassisi

Možda niste znali, a ni slutili kako su upravo Šoltani vlasnici najveće flote brodova u Hrvatskoj. Mogli bi konkurirati i bogatim grčkim brodovlasnicima sudeći po izračunima koje su žitelji tog otoka nadomak Splita dobili od Lučke kapetanije Split, odnosno resornog Ministarstava pomorstva, prometa i infrastrukture. Vlasnici brodica od tri metra dobili su račun za "grdosiju" od čak 300 metara!
- Šokiralo me kada sam dobio račun na 7500 kuna za upotrebu pomorskog dobra za 2015. godinu te račun na 3000 kuna za upotrebu objekata sigurnosti plovidbe za 2015. godinu. Ajme meni, a cili brod od tri metra ne vridi toliko - pojadao nam se Šoltanin koji je, kao i većina vlasnika plovila na otoku Šolti, dobio nove uplatnice i odmah zakukao.
Jer nije bilo ugodno dobiti račun od preko deset tisuća kuna, treba preživjeti onaj prvi šok kada vidite iznos na računu jer ste do sada godinama plaćali te naknade u visini nekih sto kuna.
Pa se tek pomnim iščitavanjem računa shvati kako je ipak riječ o - grešci!
- Srce mi je skoro stalo - govori nam drugi otočanin (podaci su poznati redakciji).
- Od računa me je odmah i glava zabolila - dodaje drugi, no, srećom, žurno su reagirali i poslali prigovor na donesena rješenja i dobivene izračune za plaćanje.
Stigao je relativno brzo i odgovor iz Ministarstva, gdje se ispričavaju zbog pogreške koja je uslijedila u evidenciji dužine plovila, pa su šoltanske barke, leuti, kaići... od tri, pet ili šest metara postale grdosije - megajahte dužine od 300 metara pa naviše, petsto, šesto metara.. Ni šeici se ne bi posramili tih plovila!
Radilo se tek o dodavanju dvije nule.
- Ne'š ti brojke?! No kada dođe račun, a ne platiš ga, pa stigne opomena pred ovrhu, to više nije za smijanje, te za onu našu zafrkanciju: tko ima većega? - uglas nam pojašnjavaju Šoltani, pokazujući i dobivene nove, ovaj put "prave" izračune za svoje brodice, gdje se za plovilo od tri metra plaća trideset kuna, odnosno 68,50 kuna naknade. Šoltanska megaflota nestala je potezom pera!

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr