• hr
  • en
  • de
  • it

Slovački lopovi iz baze na otoku Silbi krali gumenjake po Jadranu

Riječko tužiteljstvo podignulo je optužnicu protiv dvojice slovačkih državljana Miroslava D. (41) i Lubomira K. (28) koji su tijekom ljeta na zadarskom i riječkom području krali više stotina tisuća kuna vrijedne gumenjake, vanbrodske motore, jet-skije i ronilačku opremu.
Dvojac je uhićen u rujnu na zadarskom području suradnjom zadarske i primorsko-goranske policijske uprave nakon čega su prepraćeni u istražni zatvor u Rijeci.
Optužnicom se terete da su od 23. kolovoza do 19. rujna 2015. zajedno ukrali dva skutera za more, dva gumena glisera i tri izvanbrodska motora, kao i veću količinu drugih predmeta koje su pronašli prilikom provale u kamp kućicu jednog od oštećenika. Ujedno, kako bi prikrili da se radi o ukradenim plovilima i motorima, sa njih su uklanjali registarske oznake i originalne identifikacijske pločice koje su zamijenili sa nepripadajućim oznakama.

Ukupno pričinjena šteta procjenjuje se na vrijednost od oko 430.000,00 kuna. Tijekom kriminalističke istrage dio ukradenih predmeta pronađen je u njihovim objektima na Silbi, a dio na području Zadra, te su vraćeni vlasnicima. Za Miroslava D. koji je platio jamčevinu od 250 tisuća kuna i koji se brani sa slobode, traži se zatvorska kazna u trajanju od tri godine i šest mjeseci, a za Lubomira K. dvije godine i šest mjeseci.

On je još u pritvoru u Rijeci. Mozak cijele operacije bio je sin poznatog i vrlo imućnog slovačkog industrijalca Miroslav D. Baza im je bila na otoku Silbi gdje 41-godišnjak inače iznajmljuje apartmane i gdje su držali dio ukradenih plovila. Teren bi najporije izviđali "Touaregom" iz kojeg bi snimili ono što su namjeravali ukrasti. Ukradena plovila bi potom prevozili trailerima u baze na Silbi i u zadarskom zaleđu, a jedan dio je završio i u Slovačkoj.

Operirali su na otocima Viru, Krku, te u Ninu.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr