• hr
  • en
  • de
  • it

Skupština najvećih cruising kompanija - Zadru dogodine dupli promet!

Generalna skupština Medcruisea imat će povoljne odjeke na razvoj cruising turizma u Zadru gdje se već iduće godine može očekivati barem duplo veći promet nego ove godine - kaže Đoni Štambuk, pomoćnik ravnatelja Lučke uprave.
- Bilo je jako uspješno, mi smo već prvog dana predstavnike najvećih kompanija uspjeli odvesti na jedan mali izlet u novu zadarsku luku tako da smo im uspjeli predstaviti naše kapacitete. Jako su dobro reagirali i ponudili nam pomoć za zgradu terminala potpuno besplatno, u smislu bilo kojega savjeta ili sudjelovanja njihovih projektanata kako bi zgradu terminala doveli u najoptimalniju izvedbu. Potvrdili su nam i sve najave koje smo dobili do sada tako da bi nam ovo trebalo jamčiti novi veliki rast od pedesetak posto dogodine što bi značilo da bih osobno bio razočaran kad bi bilo ispod 110 do 120 tisuća putnika od cruisinga u međunarodnom prometu. Novom lukom Gaženica bili su impresionirani, čak su nas pitali može li luka primiti pet cruisera odjednom jer dugoročno gledaju na njenu ulogu. Objasnili smo im da imamo obveze i u lokalnom trajektnom prometu, ali da se uvijek može ponuditi nekoliko vezova više po potrebi. Luka domaćin uvijek dobro prođe kad organizira Medcruise skupštinu tako da se u tom smislu to jako dobro odrazilo i na Zadar. Mi smo već nekoliko mjeseci prisutni u stranim časopisima vezano za tu skupštinu, Zadar će biti tema i na narednim skupštinama i već sada možemo kazati da ćemo imati promidžbenih koristi narednih godinu i pol od samo jednog eventa - ističe Štambuk.
Polazeći od činjenice da svi znaju za Plitvice, Krku, Kornate, domaćini su se odlučili gostima pokazati mogućnosti ekskurzija u samom Zadru, od glazbenih večeri u Sv. Donatu polazeći od iskrcavanja na Morskim orguljama u vrijeme zalaska Sunca, nakon toga Arsenal i gala večeru u starom bivšem skladištu oružja, zatim sutradan organizirani razgled samoga grada, pa do izleta u Maškovića han i Ražnjevića dvore u suradnji s TZ Pakoštane i hotelskom tvrtkom Ilirija koji su se, naglašava Štambuk, pokazali izuzetnim domaćinima.
- Nisu mogli vjerovati što im se sve pruža na 40 minuta od Zadra. Mi smo kao domaćini guštali, pa možete samo zamisliti kakav je to doživljaj bio za njih, bili su istinski fascinirani kazavši kako se to može uvrstiti u ponudu cruising turistima - ističe Štambuk. Četiri godine trajala je procedura dolaska Medcruisea u Zadar, ali napor se isplatio i efekt je postignut.
- Nema jeftinijeg način dovesti desetak predstavnika velikih cruising kompanija i predstaviti im naše mogućnosti. Kroz samu skupštinu Medcruisea ostvareni su dodatni benefiti tako da će se vrlo brzo osjetiti i sami konkretni rezultati - zaključuje Đoni Štambuk, dodajući kako sada predstoji spajanje zainteresiranih zadarskih turističkih tvrtki u zajednički cruising claster kako bi se postigla maksimalna djelotvornost, ali to je posao koji ovisi o domaćim snagama i trebalo bi ga, napominje, svakako u najskorijem vremenu ostvariti.

Izvor: www.zadarski.hr