• hr
  • en
  • de
  • it

Skupa ´Korčula´ troši kao Grčka

Prozivke sindikalaca, doduše cestarskih, o netransparentnom trošenju novca Ministarstva mora iz ere Božidara Kalmete, dotaknule su se i "Jadrolinije", državne brodarske tvrtke.
Iako njihove strelice sada nisu bile izravno usmjerene na konkretne slučajeve rasipništva, nije se teško podsjetiti da su iz pomoračkih sindikata svojedobno ciljali u istu metu, kada su u tom kontekstu spominjali kupnju feribota "Korčula". On u lipnju 2008. plaćen Grcima 17,2 milijuna eura, a od tada je, kako smo često pisali, gotovo više vremena proveo po remontima i popravcima nego na vrlo zahtjevnoj liniji od Splita prema Veloj Luci i Lastovu.
(Pre)skupa prinova doplovila je pod firmom poboljšanja uvjeta na najdužoj srednjodalmatinskoj pruzi, a pretvorila se u veliki fijasko koji će ostati upisan na crnim stranicama "Jadrolinijinih" anala. U vrijeme kada se odlučivalo o nabavci tog feribota, izgrađenog, doslovno, na grčkoj ledini, na čelu Nadzornog odbora nacionalnog putničkog brodara bio je Branko Bačić, državni tajnik za more u Kalmetinu ministarstvu.
Drugi problem koji se povezuje uz "Jadroliniju" mogli bi biti ugovori o izgradnji pojedinih trajekata u domaćim škverovima uz blagoslov tadašnje Vlade koja je takvim poslovima pokušavala spasiti posrnule škverove koji su tada još uvijek čvrsto bili u državnom zagrljaju.
Je li bilo i "pumpanja" cijena novogradnji na zadovoljstvo svih triju strana - Vladine, brodograđevne i "Jadrolinijine" - teško je reći, ali tu mogućnost ne treba potpuno isključiti.
Ekskluzivno pravo na slične odluke Banski dvori nisu imali samo u mandatima Ive Sanadera i Jadranke Kosor, nego je koristi i aktualna administracija. Kako, naime, drugačije objesniti činjenicu da je gradnja posljednja četiri "Jadrolinijina" trajekta bila povjerena pulskom "Uljaniku", tvrtki bez suvremenih referencija u tom sektoru, koji je državnom brodaru isporučio novogradnje s "debelim" zakašnjenjem ili s greškom, zbog čega su, konkretno "Kornati", već na remontu, a tukli su more samo četiri mjeseca!?

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr