• hr
  • en
  • de
  • it

Skiper na prodaji

Njemački poslovni dnevnik Handelsblatt objavio je priču o repovima afere Hypo, konkretno o hotelskom kompleksu u Istri na koji je potrošeno 160 milijuna eura, a sad se ne može prodati
‘Zapravo je luksuzni hotelski i građevinski projekt Skiper na jadranskoj obali u hrvatskoj Istri trebao biti iznimno isplativ san od betona. Nekad ambiciozni turistički projekt u ovoj balkanskoj zemlji, koji je financirala Hypo Alpe Adria banka, ubrzo se pokazao poduzetničkom katastrofom. Koruška banka otišla je u povijest, ali ne i 160 milijuna eura vrijedan projekt na obali Piranskog zaljeva. Heta, bad bank skandalozne klagenfurtske banke, želi što prije prodati vile i apartmane te luksuzni hotel od pet zvjezdica s terenom za golf i privatnom kapelom, koji vodi lanac hotela Kempinski, kako bi izvukla bar neki novac', piše njemački Handelsblatt i dodaje kako se prodaja pokazala mnogo težom nego što se očekivalo. Šef Hete Sebastian Prinz, koji je zadužen rasprodati što više imovine koju je kreditirala propala Hypo banka, izjavio je u Beču da se ispuhao interes za istarski luksuzni kompleks. Ekonomski stručnjak za saniranje propalih banaka kaže da nitko ne želi kupiti cijeli turistički kompleks te najavljuje kako će probati prodati 145 apartmana i da će luksuzni hotel Kempinski odvojeno ponuditi na prodaju.
Projekt Skiper zauzima 12 kvadratnih kilometara na jadranskoj obali, a kapelica je sagrađena kako bi Katolička crkva ‘dala svoj blagoslov ovom megaprojektu', navodi Handelsblatt. Uprava Hypo banke u razdoblju od 2002. do 2009. odobrila je niz kredita za ovaj projekt, ali bez potrebnih provjera, a povrh toga je kreditiranje bilo opterećeno mitom i korupcijom.
Zbog tog projekta bivši šef uprave Hypo banke Wolfgang Kulterer prošle je godine u Klagenfurtu osuđen na četiri godine zatvora, dok je njegov kolega iz uprave Günter Striedinger dobio pet godina i osam mjeseci.

Izvor: www.tportal.hr