• hr
  • en
  • de
  • it

Šipanska luka

Šipan je najveći otok u skupini Elafitskih otoka koji se još nazivaju i Jelenski otoci.
Ime se prvi put spominje u 1. stoljeću poslije Krista. Njegova površina je oko 16 kilometara četvornih, to jest dug je oko 9, a na pojedinim mjestima širok od 1,5 do 3 km.
Na otoku su dva mjesta, Šipanska Luka i Suđurađ. Šipanska Luka se nalazi na zapadnoj strani otoka u dnu uvale duge 2,5 milja.
U vrijeme Dubrovačke Republike vlastela i bogataši gradili su ljetnikovce za ugodna utočišta tijekom ljetnih vrućina. Na otoku postoje mnoge male zavjetne crkve i kapele jer su stoljećima na otoku živjeli mnogobrojni pomorci. Šipanska luka je udaljena od Dubrovnika oko 12 nautičkih milja.
Cijeli otok prekriven je mediteranskom vegetacijom, nekad dok je na njemu živjelo oko 7.000 ljudi bilo je preko 350.000 maslinovih stabala. Danas na otoku živi otprilike 450 ljudi, većinom starija populacija i djeca.
Osim maslina, na otoku ima dosta vinove loze, naranača, mandarina, smokava, šipka i rogača. Danas, budući da nema dovoljno stanovništva, sve više na otoku prevladava makija, bor i kamenjar. Stanovništvo se bavi turizmom, ribarstvom i nešto malo poljoprivredom.
U uvali se, što na vezu, a što na sidrištu, može smjestiti oko sedamdesetak jedrilica jer je uvala u Šipanskoj Luci duga oko 2,5 kilometra i štiti nautičare od većine ljetnih vjetrova, pogotovo od juga.

Više informacija o mogućnostima priveza i slike u rubrici Odredišta - http://www.adriaticsailor.com/sipanska_luka/sailing_adriatic/5/charter_portal/3019/733/HR