• hr
  • en
  • de
  • it

Sindikat metalaca: Brodogradnja raste, ali nema tko raditi

Porast u knjigama narudžbi brodova, otvaranje radnih mjesta, pozitivno poslovanje te dobit manjih i srednjih brodogradilišta poput Viktora Lenca, pokazuju da se brodogradnja polako uspinje. No, problema i dalje ima, rekli su iz Odbora hrvatske brodogradnje Sindikata metalaca Hrvatske u Rijeci.

Ono što je dobro kod dijela malih i srednjih brodogradilišta je pozitivno poslovanje, a većina ih je na sjeveru zemlje, dok brodogradilišta s juga muče ili stečaj ili neisplata plaća, iako imaju ugovorenih poslova, rekao je predsjednik Odbora hrvatske brodogradnje Sindikata metalaca hrvatske Juraj Šoljić. "Neka brodogradilišta, npr. 3. maj i Brodotrogir zapošljavaju nove ljude, otvaraju se nova radna mjesta, prvi put od siječnja ove godine do kada smo imali samo otpuštanja po programima restrukturiranja i zbrinjavanja viškova", istaknuo je Šoljić.

3. maj i Uljanik, nosioci hrvatske brodogradnje u ovom trenutku imaju ugovoreno milijardu i 200 milijuna eura posla, ali je problem tko će ga odraditi, naglasio je predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević. "Sama brodogradanja i njezino trenutno stanje, razvoj i zbroj ugovorenih poslova doveli su do toga da hrvatska država ima porast BDP-a i izvoza. I kad to spojite, s time da nam nedostaje tisuću i 500 radnika koji će te poslove završiti, onda se mi u Sindikatu pitamo kako se postaviti kada se traži uvoz radne snage, a imamo toliki broj nezaposlenih," rekao je Dragičević. Iz tih razloga, Sindikat metalaca odlučio je promijeniti politiku kolektivnog pregovaranja koje neće ići u smislu generalnog, već povećanja plaća za deficitarna zanimanja i motiviranja radnika za ostanak u hrvatskim brodogradilištima.

Izvor:http://radio.hrt.hr