• hr
  • en
  • de
  • it

Šime i Igor osvojili svjetsko srebro!

Šime Fantela i Igor Marenić šesti put su na postolju seniorskog Svjetskog prvenstva! Drugu godinu zaredom svjetski su doprvaci. U Haifi su danas osvojili srebrnu medalju. Zlato je pripalo Australcima Mathewu Belcheru i Willu Ryanu.

Rekli smo jučer da Šime Fantela i Igor Marenić odrađuju posao do kraja. Tako je bilo i danas. Zlato je nažalost izmaklo, međutim srebro je tu, još jedan sjajan rezultat našeg dvojca koji ne prestaje zadivljavati svojim uspjesima, i koji će postaviti rekorde ne samo u povijesti hrvatskog jedrenja, već i svjetskog, jer ih već sad ubrajaju u legende klase 470. Kako neće s obzirom na sve što su Šime i Igor ostvarili. U finalnom plovu za odličja za deset najboljih u Haifi na Svjetskom prvenstvu danas cu ciljem prošli šesti, Australci su bili četvrti, čime su zadržali prednost ispred naše posade i uzeli zlato. Bronca je pripala Rusima Pavelu Sozykinu i Denisu Gribanovu.
- Sretni smo s još jednom medaljom, iako nas malo muči jedna situacija koja se dogodila na startu u taktičkom nadmudrivanju s Australcima. Došlo je do kontakta, Australci su nam malo oštetili brod u sudaru, mi smo prosvjedovali, dva puta sam dizao zastavicu za prosvjed, međutim suci uopće nisu reagirali. To je malo čudno, jer su obvezni reagirati kad dođe do kontakta, no ovoga puta nisu. Na prvoj oznaci su Matt i Will bili prvi, mi treći, stisnuli smo ih do slijedeće oznake, okrenuli prvi i drugi, u trećoj stranici kursa uspijeli smo ih proći, međutim tu smo napravili jednu grešku, previše smo se udaljili od njih, oni su dobili novu šansu da nas prođu, iskoristili su je i time uzeli zlato. Zadovoljni smo cijeli tjednom u Haifi i današnjim finalom. - rekao je Šime.
Šime Fantela i Igor Marenić zamisle se kad ih pitate koliko medalja imaju. Fantela je rođen 19. siječnja 1986. godine u Zadru, Marenić 17 dana ranije u Malom Lošinju. Šime je u Zadru počeo jedriti sa šest godina, dok je Igor startao tri godine kasnije u Cresu. Već u klasi Optimist pokazali su da je pred njima itekako svijetla budućnost. Šime se 1998. okitio kadetskom svjetskom broncom, a 2000. uzeo je naslov svjetskog kadetskog prvaka. Prijateljstvo iz reprezentacije s Igorom, koji je 2000. bio peti na kadetskom svjetskom prvenstvu, rezultiralo je idejom da se okušaju zajedno u klasi 470. Zamišljeno - učinjeno. Igor se preselio u Zadar. U šest godina juniorskog staža ovaj je dvojac tri puta osvojio naslov svjetskih juniorskih prvaka klase 470 - 2003., 2005. i 2007., brončani su bili 2004., a srebrni 2006. S europskih juniorskih prvenstava imaju tri medalje - zlato 2005. i srebra 2002. i 2006. U seniorskoj konkurenciji prvi su veliki rezultati stigli 2006. Na seniorskom SP 2006. godine bili su peti, a 2007 šesti, što im je ujedno donijelo olimpijsku normu za Kinu 2008. Na Olimpijskim igrama 2008. su s tek 22 godine bili daleko među najmlađima. Zauzeli su deveto mjesto, što je bio najbolji hrvatski rezultat u klasi 470 na OI dotad. 2009. je apsolutno bila njihova godina. Prva seniorska medalja pala je na Europskom prvenstvu. Zlato! Nešto više od dva mjeseca kasnije ostvarili su i dotad nemoguće - naslov svjetskih prvaka, prvi od zasad tek dva u povijesti hrvatskog jedrenja. Od tada do danas nanizali su ukupno 11 seniorskih odličja, pet na EP i sad šest na SP. U Londonu 2012. zauzeli su šesto mjesto. U međuvremenu sportska karijera ih nije omela da se iskažu i na akademskom polju, Šime je diplomirao ekonomiju, a Igor geodeziju.

Izvor: www.hjs.hr