• hr
  • en
  • de
  • it

Šime i Igor nadomak medalje!

Šime Fantela i Igor Marenić su nadomak osvajanja svoje pete svjetske medalje! Uoči sutrašnjeg plova za odličja su drugi u dvojcu, s potvrđenom normom za Rio 2016. Dva dana do kraja za Finn Ivan Kljaković Gašpić je također izvrstan drugi!
Nikad nije dobro prerano početi slaviti, ali stanje s bodovima je takvo da se možemo nadati da će sutra na postolju Svjetskog prvenstva u jedrenju za olimpijski dvojac stajati Šime Fantela i Igor Marenić! Nakon devet jedrenja Fantela i Marenić nalaze se na drugom mjestu, s pet bodova prednosti u odnosu na trećeplasirane Grke Panagiotisa Mantisa i Pavlosa Kaglialisa, te 15 u odnosu na Britance Luka Patienca i Elliota Willisa na četvrtom mjestu. U plovu za odličja jedri deset najboljih, svaki ulaz se boduje dvostrukim bodovima, primjerice drugo mjesto nosi četiri boda, tako da tih 15 bodova nije nedostižna prednost, međutim prilično je dobra zaliha. Šime i Igor sutra jedre za srebro ili broncu, Australci Matthew Belcher i William Ryan nadomak su još jednog zlata, imaju 15 bodova u odnosu na našu posadu. Ponovno po jakom vjetru jedrilo se danas, dvojci su odjedrili tri plova, Fantela/Marenić su bili peti, drugi i 21.
- I danas smo stvarno odlično odjedrili, u trećem plovu smo malo lošije startali, poslije smo se držali Grka, konkurenata za sutrašnju borbu za medalje. Mislim da smo zaslužili, cijeli tjedan stvarno dobro jedrimo, bila bi šteta ne uzeti medalju sutra. Bio je težak tjedan, najprije psihički prva tri dana kad smo uglavnom čekali uspijeli smo ostati smireni, mislim da je to bio ključ - razmišlja Igor Marenić.
Fantela i Marenić imaju već četiri svjetske medalje. Bili su svjetski prvaci 2009., od 2010. do 2012. osvojili su tri bronce. S ovim plasmanom Šime i Igor su također Hrvatskoj donijeli treću normu za Olimpijske igre u Riu 2016. Podsjećamo, u Santanderu su hrvatski jedriličari već prethodnih dana ispunili olimpijske norme u muškom i ženskom samcu, Laseru i Laser Radialu.

Također u Finnu sjajno stoji Ivan Kljaković Gašpić. Nakon osam jedrenja je drugi! Vodeća četvorica polako se odvajaju bodovno od ostatka flote, no ovoj disciplini predstoje još dva plova sutra uoči plova za odličja u nedjelju.
- Zahtijevan dan, zadnji plov je bilo dosta nepredvidljivo do samog kraja. Peto i šesto mjesto, solidni rezultati, dok je nekolicina protivnika malo zeznula, tako da se bodovna razlika okrenula u moju korist. Sad treba izdržati još dva dana, ovim ritmom nastaviti dalje i bit će sve u redu - kazao je Ivan.
Britanac Giles Scott je na prvom mjestu. Milan Vujasinović nalazi se prema privremenim rezultatima na 14. mjestu, 29. je Josip Olujić, 34. Nenad Bugarin, 65. Dan Lovrović.

Nažalost u 49er-u, osim ako se ne dogodi malo sportsko čudo, ovoga puta naša će posada vjerojatno ostati na korak do ispunjenja olimpijske norme. Nakon 11 jedrenja Pavle Kostov i Petar Cupać su 16., u poretku nacija koji se gleda za norme su 11., a deset nacija dobit će na ovom SP kartu za Rio. Ta deseta nacija su zasad Talijani, s 23 boda prednosti u odnosu na našu posadu, preostao je još samo jedan plov sutra uoči nedjeljnog plova za odličja.
- Danas nije išlo i gotovo. Sutra ako mi budemo prvi, a Talijani predzadnji možemo ući među norme za Rio haha. Mi ćemo se naravno potruditi, nikad nije gotovo, sve do zadnjeg plova, ali..- kaže Petar Cupać.

Start sutrašnjeg plova za odličja za dvojce još nije definiran, bit će vjerojatno u terminu između 11 i 14 sati.

Izvor: www.hjs.hr