• hr
  • en
  • de
  • it

Šibenik - od industrijskog grada do turističkog bisera

Grad Šibenik, biser Mediterana, prvi put se spominje na Božić 1066. godine no, iako o tome nema pisanih tragova, vjeruje se kako je nastao i prije.
Za razliku od brojnih drugih gradova na Jadranu, Šibenik nema antički presedan. Ovaj ponosni grad podigli su Hrvati, gradili ga stoljećima i u njemu žive i danas. Dugih 950. godina nakon prvog pisanog spomena, što je jubilej koji se slavi u2016. godini, Šibenik doživljava pravu renesansu svog razvoja.
Šibenik je u hrvatskoj javnosti i među europskim destinacijama tako postao apsolutni turistički hit. Desetljećima percipiran kao grad industrije, kao grad u kojem se osim UNESCO-ove katedrale nije imalo što vidjeti, planskim razvojem promijenjena je i značajno obogaćena turistička i kulturna ponuda grada Šibenika, a time je poboljšan i gospodarski moment.
- Šibenik danas ima cilj, ima viziju, zajedno je gradimo i hvala vam na tome. Čestitam vam 950 godina mladosti našeg grada i neka živi, neka traje u svojoj snazi i svom ponosu - kazao je gradonačelnik Željko Burić na Svečanoj akademiji koja je značila vrhunac velike obljetnice prvog pisanog spomena najstarijeg izvornog hrvatskog grada na Jadranu.
Ova obljetnica je jedan kratki trenutak u životu grada kada se spajaju bogata prošlost i budućnost Šibenika, no ona pridonosi daljnjem osnaživanju zavičajnog i nacionalnog identiteta što je jedna od najznačajnijih uporišnih točaka tisućljetnog postojanja Šibenika. Tijekom cijele 2016. godine organizacijom niza kulturnih, znanstvenih, sportskih i zabavnih događanja Šibenik je slavio svoj rođendan.
U cjelogodišnji program proslave uključene su sve institucije, ustanove i udruge s područja grada Šibenika, ali i najvažniji dio grada - sami građani.
Upravo je to bila najveća vrijednost slavlja koje je trajalo 365 dana, doprijeti do svakog doma, uključiti u obljetnicu i one najmlađe sugrađane kako bi, učeći o svom gradu, naučili ga voljeti i baštiniti još i više. U sklopu godinu dana duge proslave održan je niz predavanja o povijesti Šibenika, otvorene su brojne izložbe, grad je na nekoliko dana okupio hrvatsku znanstvenu kremu iz područja humanističkih znanosti, povjesničare i povjesničare umjetnosti koji su na Međunarodnom znanstvenom skupu otkrivali do sada nepoznatu povijest grada.
Uz moto „I ja sam 950" šibenski mališani pisali su, crtali i pjevali o svom gradu, a u svijet je poslana i milenijska fotografija 950 učenika šibenskih osnovnih škola kako plešu „Šibensko kolo".
Nadaleko poznat po svojoj kulturnoj i prirodnoj baštini, Šibenik slovi i kao grad pjesme i glazbe zbog čega je baš u ovoj godini dobio svoju službenu himnu - prelijepu i uzoritu „Šibensku baladu". A koliko je Šibenik raspjevan grad dokazao je na velikom koncertu svog sugrađanina Mate Miše Kovača, kada je u glas s njim pjevalo 10 tisuća ljudi.
Šibenska obljetnica prešla je i nacionalne okvire kada su predstavnici kulturnih, obrazovnih, turističkih ustanova i udruga otputovali u srce Europe, Bruxelles, gdje su u Europskom parlamentu izložbom i prezentacijom predstavili svoj grad.
Šibenska turistička ponuda, uključujući revitalizirane tvrđave sv. Mihovila i i tvrđavu Barone, u 2016. godini bilježi rekordnu posjećenost, a gotovo nestvarno zvuči podatak da je tvrđave je do konca listopada obišlo čak 420.000 posjetitelja!
Na najljepšoj pozornici na Jadranu, onoj na tvrđavi sv. Mihovila, ove godine je održano 19 večernjih događanja, uključujući vrlo zahtjevne produkcije hrvatskih opera Ero s ovoga svijeta i Nikola Šubić Zrinjski.

Koncert sastava Morcheeba tokom kojeg je u Šibeniku snimljen i spot također je dao značajan doprinos turističkoj promociji Šibenika kao grada tradicije, ali i dobre zabave.
Grad je u ovoj godini uspješno povukao europska sredstva u visini od 41 milijun kuna za obnovu i treće tvrđave, one sv. Ivana.
Hrvatska turistička zajednica također je valorizirala uspjeh Šibenika te je, na Danima hrvatskog turizma, gradska plaža Banj proglašena je plažom godine, dok je tvrđava Barone osvojila prestižno priznanje kulturne atrakcije godine.
Inovativnost svog duha koji se budi u gradu Šibenik je pokazao i tijekom ovogodišnjeg adventskog sajma koji je prvi ekološko osviješten Advent u Hrvatskoj. Potpuno lišen plastike i plastičnih ambalaža, a sve što se u ugostiteljstvu i prodaji koristi je bio-razgradivo.
Ljubav prema svom gradu Šibenčani su pokazali i na Badnju noć kada su pustili 950 lampiona i to simbolično upravo s glavnog gradskog trga Poljana kojem slijedi potpuna obnova i novo ruho.
Šibenik proslavlja svoj rođendan kao sveučilišni grad; Studije energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora upisao je drugu generaciju studenata. Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku s predstavom ' Matilda' postalo je dio repertoarske ponude zagrebačkog HNK.
Vraća se život u povijesnu gradsku jezgru, obnavljaju se stare palače, jača muzejska ponuda - otvoren je Muzej Nikole Tavelića u samostanu sv. Frane, gradi se katedralni muzej u palači Galbiani, u postupku rekonstrukcije je i kultno gradsko kino Odeon koje će postati multimedijalna dvorana. Otvoren je Urbani inkubator za mlade kreativce kao mjesto poticanja i realizacije ideja. Gradi se komunalna i pomorska infrastruktura, poduzetnička zona Podi postaje sve atraktivnija investitorima.
Radom Gradske uprave i suradnjom sugrađana, Šibenik se ubrzanim tempom pozicionira na mjesto koje ga i pripada, i to je najljepši rođendanski poklon gradu.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr