• hr
  • en
  • de
  • it

Šibenčani oduzeli Kinezima unosan posao, izrađen novi brod za Norvežane dug 15 metara

Prvi radni brod za ribogojilišta u Norveškoj dug 15 metara, kojeg je proizvelo Remontno brodogradilište Šibenik, a do sada se radio samo u Kini, bit će danas isporučen naručitelju.
Krajem 2014. Godine, u suradnji s CroNoMar-om, tvrtka NCP je potpisala ugovor o gradnji 15-metarskih plovila s ciljem uspostavljanja serijske proizvodnje istih. Riječ je ponovo o tipu aluminijskog katamarana, ali ovaj put većih dimenzija od modela kojeg NCP uspješno proizvodi već 5 godina za redom.
To je prvi brod takvog tipa podugovoren u Hrvatskoj, dok ih je u svijetu do danas napravljeno samo 15 i svi su proizvedeni u Kini. Riječ je 15-metarskom katamaranu širine deset metara, koji će biti opremljen snažnijim hidrauličnim komponentama i jačim glavnim motorima - 2 motoraJohn Deere 575 HP at 2000 RPM, kao i 65tm dizalicom,ukupne značajno veće vrijednosti od dosadašnjih isporučenih brodova.
Podsjetimo se, već 2010. godine NCP-Remontno brodogradilište Šibenik, potpisalo je prvi ugovor o gradnji broda za norveško tržište. Predviđeno je bilo da se u razdoblju od 5 godina izgradi 15-ak plovila za norveške naručitelje. Projekt je doživio izniman uspjeh što dokazuje i činjenica da je s početkom srpnja ove godine izvezen ukupno 41 brod za Norvešku te su samim tim djelatnici NCP-a nadmašili svoja vlastita očekivanja. Osim na tržište u Norveškoj, dio plovila je otišao i na Šetlandska otočja te dio u Saudijsku Arabiju. Brodovi ovog tipa su iznimno kvalitetni, što ih čini veoma funkcionalnim s obzirom na nepovoljne vremenske uvjete u kojima rade norveška ribogojilišta koja su često locirana daleko od obale i izložena nepovoljnim i surovim vremenskim prilikama.
Dokaz hrvatske kvalitete predstavlja i povjerenje koje norveški partner ima; naime, inženjeri CroNoMar-a u ime norveških klijenata vrše kompletan nadzor proizvodnje brodova, kontrolu kvalitete gradnje, pa čak u njihovo ime obavljaju i isporuku plovila.
Cijeli projekt je započeo posredstvom CroNomar-a, hrvatsko-norveške inovativne tvrtke sa sjedištem u Šibenikukoja uspješno posluje u Hrvatskoj i upravitelj je inovacijskog inkubatora Pomorskog inovacijskog centra - iNavis,a čiji je osnovni cilj poslovanja povezivanje norveških i hrvatskih tvrtki u sektoru mora i pomorstva i realizacija zajedničkih projekata.Veliki je uspjeh CroNoMar-a i dokaz kvalitete hrvatskih inženjera, da su Norvežani u ovom projektu s punim povjerenjem prepustili našim stručnjacima važan dio posla, kao i da su im povjerili navedene poslove i za brodove koji se proizvode u kineskim brodogradilištima.
Za izgradnju prvog radnog broda Šibenčanima je trebalo 10 mjeseci, da bi se sada taj period sveo na svega 5,5 mjeseci od narudžbe do isporuke, a s brodom koji „plovi" u srijedu pomaknuli su i svoje granice - brod je završen za samo 5 mjeseci! Danas je to bez sumnje vrlo prepoznatljiv hrvatski proizvod.
Premda nitko iz poslovnih razloga ne želi javno reći, procjenjuje se da su Šibenčani do sada Kinezima na taj način na europskom tlu umanjili zaradu za najmanje 30-tak milijuna eura CroNoMar će taj brod prezentirati u sklopu gospodarske misije sufinancirane preko programa Ministarstva poduzetništva i obrta - Poduzetnički impuls za 2014. godinu, mjera C3B „Internacionalizacija poslovanja", kao novi hrvatski proizvod na međunarodnom sajmu marikulture i ribarstva „Aquanor", koji se održava u kolovozu 2015. u Trondheim-u, Norveška, s ciljem povezivanja s mogućim partnerima na međunarodnim tržištima. U sklopu gospodarske misije bit će organizirana i prezentacija hrvatskih tvrtki, proizvoda i usluga, te mogućnosti koje se stranim tvrtkama pružaju u okviru sektora mora i pomorstva u Hrvatskoj. Gospodarska misija ima težište na internacionalizaciji poslovanja hrvatskih tvrtki, jačanju izvoznog potencijala, te konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva, ponajviše u segmentu novih proizvoda i inovativnih tehnologija. Također, bit će to prilika za direktnu promociju tvrtki iz Šibensko-kninske županije i Jadranske regije, kao i promociju hrvatskog gospodarstva u cjelini. Zajednički će tako, nastupiti tvrtke NAVARH, NCP i Jadranski ronilački servis, te tvrtke iz Splitsko-dalmatinske županije - Adria Winch i Navalis.
Ovom uspješnom projektu pridružio se i projekt u brodogradilištu Tehnomont u Puli - isporuka prvog plovila iz Tehnomonta koje će također biti predstavljeno na sajmu u kolovozu u Norveškoj, zakazana je za četvrtak 23.7.2015.
Tvrtka Tehnomont također nastavlja dalje s uspješnom proizvodnjom za norveško tržište - već u lipnju potpisani su novi ugovori za isporuke u 2016. godini.

Izvor: http://mok.hr