• hr
  • en
  • de
  • it

Šibenčani isporučili 31 ponton za rusku marinu u Crnoj Gori

Iz šibenske Mandaline u srijedu je prema Crnoj Gori isplovio "Brodospasov" tegljač s baržom na koju je ukrcan 31 ponton, koji će biti postavljeni u novu lučicu u Meljinama pokraj Herceg Novog.

- Riječ je o lučici u neposrednoj blizini tvrđave Lazaret koja je nekad služila kao karantena, a sada ju je kupio jedan bogati Rus koji spomenutu tvrđavu pretvara u luksuzni hotel. Prostor ispred uređuje u lučicu za 200 vezova koju ćemo temeljito rekonstruirati i gdje ćemo instalirati lukobrane i pontone, kaže Boris Miškić, direktor Marineteka NCP.
Marinetek je za tu lučicu u Boki Kotorskoj napravio 31 standardni ponton i od njih će formirati šest gatova širina 2,5, tri i četiri metra. Ovaj posao Šibenčanima će donijeti 850 tisuća eura.

- Projektom marine bilo je nužno maksimalno sačuvati izvornu lučicu i oplemeniti je prilagođenim modernim tehnološkim rješenjima, u čemu smo na zajedničko zadovoljstvo i uspjeli - ističe Miškić.
Ovo je već treći posao što ga je ova finsko-hrvatska tvrtka utemeljena 2005. godine, a koja posluje u sustavu NCP-a Gorana Prgina, ugovorila u Crnoj Gori. Naime, Marintek je već instalirao valobran u marini u Kotoru, a prije tri godine je u starom hrvatskom mjestu Prčanj, poznatom po pomoračkoj tradiciji bokeljskih Hrvata, preko puta Kotora, također instalirao valobran što je, zapravo, bila ulaznica na crnogorsko tržište.
- Ovim poslovima mi smo se uistinu etablirali u Crnoj Gori. Dobri su izgledi da naši pontoni budu ugrađeni i u nautički centar Porto Novi u Kumboru gdje jedna velika azerbajdžanska tvrtka u turistički resort ulaže čak milijardu i pol eura. Očekujemo da će nam taj posao donijeti milijun eura. Također, privode se kraju dogovori oko gradnje još dviju marina u koje bi se ugradili naši pontoni. Egipćani se spremaju za gradnju marine u Luštici, a Rusi velike marine u Budvi - kaže Boris Miškić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr